Catalunya Central: Volen recuperar la memòria popular enregistrada en video Super 8mm

28 01 2013

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Nació Solsona, 15 gener 2013)

L’Arada engega el projecte “Quaderns de viatge, memòria popular en Super 8 mm” que pretén realitzar una recerca de filmacions dutes a terme entre els anys 60 i 80, amb càmera Super 8 i relacionades amb la cultura popular. El punt de partida consisteix en una clara aposta per la recuperació de pel·lícules super 8 mm —oblidades i deteriorades— per tal reconèixer el seu valor patrimonial i cultural.

L’ARADA es proposa a posar en valor aspectes de la cultura popular a partir de la recuperació i interpretació de pel·lícules filmades a la Catalunya central. Ho farà a través de l’analisi, tan del contingut com de l’intencionalitat, i de la seva evolució, tan temporal com social, finalment, l’evolució tecnològica d’aquest mític i petit format cinematogràfic.

Els objectius venen motivats principalment per la voluntat de conservació i recuperació del patrimoni audiovisual d’alguns municipis de la Catalunya central —Segarra: Biosca i Torà. Sud del Solsonès: Pinell, Llobera, Solsona, Riner, Clariana de Cardener, Pinós i La Molsosa. Anoia: Igualada, Jorba, Copons, Veciana, Pujalt, Sant Martí Sesgueioles, Els Prats de Rei, Calaf, Sant Pere Sallavinera, Calonge i Castellfollit. Bages: Cardona, Sant Mateu del Bages, Fonollosa, Aguilar de Segarra, Rajadell, Castellfollit del Boix i Manresa.— i és per això que també es vol promoure la digitalització de pel·lícules Súper 8 mm, a partir de la més moderna tecnologia per a restaurar les pel·lícules (Telecinat (digitalització) de les pel·lícules antigues de Super 8 mm) posant especial èmfasi en aquelles pel·lícules relacionades amb les tradicions locals, recuperant els records i evitant que el pas del temps deteriori les pel·lícules, i escaneig de la imatge de cinema 8 mm, amb qualitat professional preparada per ser visionada i editada en qualsevol plataforma digital o sistema domèstic de DVD. En el procés, es captura cada fotograma directament pel costat de l’emulsió amb òptiques d’alta resolució.

Finalment i com a producte expositiu, es presentarà un documental audiovisual acompanyat d’una exposició gràfica que permeti transmetre els valors esmentats mitjançant l’experiència visual del propi format.

Fins el pròxim 23 de novembre es pot aportar el material a:

L’ARADA, creativitat social.c/ Talamanca, 8 – Manresa
larada.net

O trucar i ho passaran a recollir:938 729 709 — 672 491 223

Per descomptat, es tornaran intactes els materials i les pel·lícules

Correu electrònic: super8@larada.net

Amb el suport de: L’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) del Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya.


Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: