Gay de Montellà fa donació a l’Arxiu Comarcal de Cerdanya d’un llibre imprès l’any 1600

28 01 2013

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Viure als Pirineus, 4 gener 2013)

El passat dimecres 2 de gener de 2013 es va signar al Consell Comarcal de la Cerdanya el contracte de cessió en comodat pel qual Joaquim Gay de Montellà cedeix el llibre titulat Centuria o historia de los famosos hechos del Gran Conde de Barcelona …/ E. Barcelona, 1600

L’autor del llibre, un frare franciscà anomenat Estevan Barellas, explica la història dels primers comtes catalans durant la conquesta musulmana de la Península. En aquest moment, segles VII i IX, Catalunya és encara una marca –terra de frontera– del regne dels francs. Segons l’autor els nobles del nostre territori, comandats pel noble Bernardo Barcino es repleguen als Pirineus i des de Llívia, i amb el suport del que ell anomena “pueblos Libicos i Ceritaneos”, l’organitzen i inicien la reconquesta cristiana.

Es tracta doncs d’una obra pretesament historiogràfica que és en realitat un compendi de fets mitològics. La seva importància no rau en la veracitat dels fets que descriu sinó en com, en època moderna, es crea un passat remot i gloriós per Catalunya. El volum, que es troba en un perfecte estat de conservació, és una peça de bibliòfil, d’unes 400 pàgines, enquadernat en pergamí, que va ser imprès al taller del barceloní Sebastián Cormellas l’any 1600.

Aquest ingrés passa a formar part de la biblioteca antiquària de l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya que té llibres entre els segles XV i XIX.

Anuncis

Accions

Information

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: