El Parc dels Búnkers de Montellà i Martinet

28 01 2013

NOTÍCIA DE PREMSA (Núria Boltà per Viure als Pirineus, 4 gener 2013)

Fa pocs mesos varem parlar d’un encantador equipament sobre l’ecosistema natural de Martinet. Ara li toca el torn a un altre del mateix municipi i de caire completament diferent. El Parc dels Búnquers de Martinet i Montellà forma part d’una xarxa territorial coneguda com Espais de la Memòria la missió de la qual és la de “vetllar pel coneixement i manteniment de la memòria històrica de Catalunya , com a patrimoni col·lectiu que testimonia la resistència i la lluita pels drets i les llibertats democràtiques”. Ja són molts els municipis catalans que han restaurat i posat a l’abast dels visitants escenaris de la que fou Guerra Civil espanyola. A Montellà- Martinet hi trobem una de les mostres més interessants i inversemblants de defensa fronterera, coneguda com la Línia P (línia de defensa dels Pirineus).

L’any 1943, acabada la Guerra Civil, es va pensar en construir aquesta colossal línia de defensa que abastava tota la serralada pirinenca, des del Cap de Creus fins el País Basc. Es va començar a construir entre el 1943 i 1944 i la intenció era que comptés amb uns 10.000 búnquers. D’aquests refugis n’hi havia de diversos tipus: els que constituïen punts d’artilleria, equipats amb canons; els de combats sota terra, equipats amb metralladores; els d’observació i comunicació que havien d’estar situats en llocs amb bones perspectives per allotjar els comandaments i, encara, els que es trobaven a cel obert per a col·locar-hi les bateries antiaèries. L’any 1948 encara seguien les obres de construcció d’aquesta faraònica línia de defensa i, al 1960, encara se’n feia el manteniment.

Poc després, la Línia P va caure en l’oblit en adonar-se els seus responsables que la funció dissuasòria de barrar el pas a hipotètics enemics havia estat poc menys que ineficaç, extremament cara i sense sentit. En les obres de construcció de la totalitat de la Línia P hi participaren uns 12.000 homes provinents de tot l’Estat, especialment d’origen asturià. Arran d’aquest gran nombre de procedències, a Martinet s’hi varen arribar a celebrar curses de toros per a esbarjo i distracció del personal.

La visita al Parc consta de dues parts. La primera té lloc al Centre de Visitants, espai molt ben equipat on es mostra un audiovisual de 15 minuts de durada que situa l’espectador en el context històric de la Guerra Civil, la Post-Guerra i la II Guerra Mundial.

Una vegada conegut  el context històric, i movent-nos dintre del mateix espai, podrem veure fotografies reals de l’època de la situació d’ocupació del municipi i les seves rodalies així com una posada en escena d’elements bèl·lics preparats per a aquella hipotètica defensa.

La segona part de la visita és a l’exterior, on es troben les diferents modalitats de búnquers, i es fa guiada, durant un quilòmetre, amb personal especialitzat. Abans de començar i per raons de seguretat, es facilita a cada persona un casc i una llanterna. Si algú desitja visitar la totalitat de refugis més allunyats,  se li deixen les claus d’entrada i els visitants ho poden fer pel seu compte.

L’horari d’estiu del Parc dels Búnquers de Montellà-Martinet és de juliol fins l’11 de setembre, de dimarts a diumenge de 10h a 14h i de 16h a 19h. Els dilluns és tancat. Té servei de lavabos , venda de llibres relacionats amb la comarca , alguns productes locals i màquines expenedores de refrescos. El Centre de Visitants compta amb servei de guies que poden atendre els visitants en quatre idiomes. Té rampes d’accés per a persones amb disfuncions físiques però el recorregut a través dels búnquers, no, per raons òbvies de construcció en desnivells de difícil accés. Els grups cal que concertin la visita a l’avançada amb la coordinadora trucant al 648 14 10 70, durant l’horari esmentat. Per arribar-hi, cal travessar el pont que uneix Martinet amb la carretera de Montellà, LV-4055, i a pocs metres del començament de la carretera, veurem el cartell del Parc, a mà dreta

Anuncis

Accions

Information

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: