Petits Museus amb Encant: La Fàbrica de Llanes d’Arséguel

21 11 2012

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Núria Boltà per Viure als Pirineus, 21 novembre 2012)

No és la primera vegada que sortim de la comarca de Cerdanya per fer una incursió a un museu no llunyà. Tal vegada, tampoc no serà l’última ja que aquestes petites joies patrimonials pirinenques es mereixen ser conegudes i reconegudes. Tornem, doncs, a l’Alt Urgell, al seu extrem nord-est, per fer un veritable viatge a través del túnel del temps. Us convidem a visitar l’espectacular fàbrica de llanes d’Arsèguel , de titularitat privada, que continua funcionant gràcies a la voluntat d’una família que ha sabut i ha volgut seguir la tradició.

La fàbrica de llanes està ubicada al nucli del pont d’Arsèguel, al costat del riu, com no podia ser d’altra manera tractant-se d’una empresa que necessita els recursos naturals i, en aquest cas, el riu Segre li proporciona la força hidràulica per a funcionar. L’edifici, un cos de quatre plantes, es pot identificar fàcilment des de la carretera N-260.

Un cop us hagin obert la petita porta d’entrada, els vostres ulls i oïda ja no descansaran perquè sereu transportats més d’un centenar d’anys enrere a través d’espais, màquines, turbines, matèria primera, piles de borrissol, ginys meravellosos i, sens dubte, amb la veu experta i còmplice d’alguna de les acollidores dones de la família Isern que us ajudaran a interpretar aquest viatge etnogràfic a través del túnel del temps.

                             

 

Ja des dels seus inicis, es tractava d’una fàbrica amb tots els ets i uts, és a dir, que dins del gran edifici on es treballava la llana, es conserven els tallers de fusteria i ferreria especialitzats en reparar o fabricar qualsevol de les peces i estris de fusta o de ferro que eren imprescindibles perquè la maquinària no parés ni un instant.

Veureu , doncs, un complet i veritable taller de fusteria així com un de ferrer amb tot el necessari per donar solució a qualsevol problema que es pogués presentar inesperadament i que hauria fet impossible o costós anar a cercar la solució lluny de la fàbrica.

Les màquines més antigues de tractar llana tenen més de 200 anys d’història i algunes d’elles, són veritables peces de museu, com una entranyable rentadora de fusta de roure.

Resulta curiosa una cardadora de llana feta de veritables cards de riu on el procés passa per diferents graus d’intensitat: la carda emborradora, la carda repassadora i la carda metxera.

La joia de la fàbrica la constitueix una espectacular màquina de filar, la Mule Jenny, icona de la revolució industrial dissenyada el 1770 essent la d’Arsèguel l’únic exemplar que resta a

Catalunya. Però també és força interessant i instructiu observar la màquina que prepara el fil en troques, el teler per teixir mantes o les diferents qualitats de la llana acabada d’arribar un cop esquilades les ovelles, sense oblidar la visita a la turbina hidràulica i el salt de 10 metres que fa l’aigua després de ser canalitzada durant un quilòmetre i mig.

Anys enrere, era normal que les noies de la contrada, abans de casar-se anessin a treballar-hi per fer-se la dot.

Per sort, la fàbrica de llanes d’Arsèguel encara continua funcionant i a la botigueta de l’entrada s’hi poden adquirir mitjons gruixuts fets a prova del fred pirinenc, o les mantes de pastor i els coneguts tapaboques.

Es pot visitar diàriament entre les 10h i les 14h, els matins, i les 16h i les 20h, les tardes. Els grups nombrosos cal que prèviament truquin al 973 38 40 09 per concertar la visita. L’entrada costa 4€.

Anuncis

Accions

Information

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: