L’Espace d’Art Contemporain Josep Puigmartí a la Guingueta d’Ix

5 10 2012

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: NúriaBoltà per Viure als Pirineus, 6 abril 2012)

A Cerdanya, no tota l’oferta museística fa referència a l’etnografia, com hem pogut comprovar amb els museus dedicats als oficis de pagès, ferrer, escloper o a aspectes molt vinculats a la vida i el treball de les comarques pròpies d’alta muntanya. El poble de la Guingueta d’Ix més conegut en la seva versió francesa com Bourg-Madame, va ser escollit per l’artista català Josep Puigmartí per a ser dipositari de part de la seva obra.

 L’any 2007, a la plaça de Catalogne, on es troba l’ajuntament, es va inaugurar aquest edifici municipal d’arquitectura avantguardista en el qual s’hi ha instal·lat l’Espace d’Art Contemporain  en convivència amb l’Oficina de Turisme municipal. Pensem que és una bona solució aprofitar la conjuntura d’inquilins: la constant presència del personal de l’oficina proporciona les suficients garanties de vigilància dels espais reservats a l’art . De la mateixa manera, el visitant que només s’acosta a contemplar les exposicions pot trobar informacions i prospectes d’altres actes o indrets del poble i la comarca a l’espai dedicat a Oficina de Turisme.

L’Espai d’Art Contemporani consta de planta baixa i pis, amb algunes zones diferenciades que permeten la separació de tècniques i artistes, si s’escau.

A l’estiu, quan l’oferta cultural és intensa, l’aparcament de cotxes que queda entre l’edifici de l’Espai d’Art i l’ajuntament es pot convertir en una prolongació del centre cultural i, el poble, gràcies a aquest equipament, esdevé un interessant centre pirinenc d’art contemporani.

S’hi apleguen esdeveniments com exposicions, performances, actes literaris, concerts, dansa o fires, posicionant-se com un potent destí de turisme cultural. Ho confirmen els 13.000 visitants que s’hi acostaren l’any 2010.

Amb la creació d’aquest espai d’art, a banda de poder conèixer una part de l’obra de Puigmartí, la voluntat de l’ajuntament i del mateix artista ha estat la d’oferir l’oportunitat de divulgar l’obra  d’artistes locals així com la d’altres de renom internacional. Hi tenen cabuda la pintura, la ceràmica, la fotografia o l’escultura. Precisament en el camp de l’escultura s’han exposat peces  de Josep Maria Subirachs, del mateix Dalí o de Lorenzo Quinn.

A la planta baixa, es troba part de l’obra de qui n’ha estat l’impulsor, l’artista català Josep Puigmartí, nascut a  Monistrol de Calders el 1932 i resident a Sitges. Puigmartí ha visitat tots els racons del món a la recerca d’inspiració i experiències. La seva creació pictòrica i escultòrica ha passat per incursions en estils tan variats com l’impressionisme, l’art pop, l’erotisme o el surrealisme.

Algú es pot preguntar com és que Josep Puigmartí va  escollir aquest poble fronterer per dipositar-hi part de la seva obra de manera permanent.  Segurament, l’explicació més plausible és que el seu marxant és el propietari d’un hotel a la Guingueta d’Ix.

L’Espai d’Art Contemporani Puigmartí està obert al públic de dilluns a divendres. Horari d’estiu: matins de 10,30h a 12h i tardes de 16h a 18h. L’Espai compta amb serveis de lavabos i ascensor per a persones amb mobilitat reduïda. A l’hivern, l’horari acostuma a canviar per la qual cosa recomanem que, abans d’acostar-s’hi, el visitant truqui al telèfon 00330468301160 o bé via e-mail a mairie.bourgmadame@wanadoo.fr. També es pot consultar per Internet a www.bourgmadame.fr

Anuncis

Accions

Information

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: