La Farmàcia Esteva de Llívia

5 10 2012
NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Núria Boltà per Viure als Pirineus, 1 octubre 2012)
 
Durant molts anys, un dels principals reclams turístics de la vila de Llívia va ser la visita a la famosa Farmàcia Esteva. El ressò de la seva rellevància va arribar a situar aquest petit museu en les primeres posicions dels més visitats de Catalunya, assolint les màximes cotes de visites entre finals dels anys vuitanta i principis dels noranta del segle passat. No en va es tractava de la que, a parer d’alguns experts, és considerada la farmàcia més antiga d’Europa. Però com a tot patrimoni valuós, li arribà l’hora de ser reformat, restaurat, reubicat i optimitzat amb la incorporació de les noves tecnologies. El parèntesi ha estat excessivament dilatat, sis llargs anys sense possibilitat de visitar l’entranyable farmàcia, si bé tots i totes els que estimem el patrimoni cerdà, especialment els petits museus amb encant, hem esperat pacientment  i ens hem fet càrrec que amb la nova situació econòmica, no deu haver estat gens fàcil a les administracions trobar el finançament necessari per una reobertura més ràpida del que ha estat.  

Finalment, el proppassat dissabte, 5 de maig, va tenir lloc l’acte oficial d’inauguració de les noves instal·lacions museístiques que, a banda de mostrar la col·lecció d’elements que configuraven la farmàcia, també s’hi ha inclòs un espai que serveix d’enllaç o introducció, on s’explica l’evolució de la ciència farmacèutica i els remeis que, bàsicament a partir de plantes, s’hi preparaven i un àmbit dedicat a les fites importants de la història de la vila de Llívia.

Precisament l’espai dedicat a la història de la vila ens permet endinsar-nos en episodis que han marcat el tarannà d’aquest enclavament i que ens resultarà més proper i fàcil d’interpretar amb la contemplació de curioses peces arqueològiques, com l’esquelet sencer d’un macaco del  segle V-VI dC, únic a Europa.

Malgrat tot, l’estrella de l’equipament pensem que continuarà essent tot el relatiu a la Farmàcia Esteva, que gràcies a un audiovisual podrem contextualitzar en la història d’aquests establiments aportant-nos més informació. S’ha tingut molta cura en ressaltar la part de caixes d’estil renaixentista decorades amb retrats de sants i personatges, així com els famosos pots blaus que contenien les pomades, ungüents i altres medicaments. En un racó adjacent, s’ha recreat el despatx i la valuosa biblioteca d’apotecari.

Cadascun d’aquests àmbits propicia una visita còmoda, ben documentada, variada i interactiva gràcies a la inclusió de les noves tecnologies que ja hem esmentat i que permeten al visitant  d’aproximar-se millor a la interpretació dels elements, oferint la possibilitat de poder profunditzar en alguns aspectes, si es desitja.

El museu compta amb personal preparat i especialitzat a qui  podem consultar qualsevol aspecte que ens interessi puntualitzar, abans, durant o després de la visita.

Com no podia ser d’altra manera, aquest remodelat equipament compta també amb ascensor que permet una bona  accessibilitat i serveis de lavabos i WC.

El Museu Municipal està situat al mateix edifici de la Casa Consistorial, al carrer dels Forns, 10. L’horari de primavera és de dimarts a divendres, de 9h a 13h i de 15h a 18h. Els dissabtes, de 9h a 13h i de 16h a 20h. Diumenges, de 9h a 13h. A partir del 15 de juny el nou horari serà de dimarts a dissabte, de 9h a 13h i de 16h a 20h i els diumenges, de 9h a 13h.                              

L’entrada costa 3€. Els grups cal que truquin abans al telèfon 972 89 63 13 per concertar la visita.

Anuncis

Accions

Information

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: