Lech Walesa visitarà el Pallars Sobirà.

12 08 2012

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Ràdio Seu, 10 agost 2012)

El Premi Nobel de la Pau i ex president de la República de Polònia, Lech Walesa, visitarà el Pallars Sobirà aquest dimarts vinent. Walesa farà un recorregut per la comarca, que inclourà visites a la presó-museu “Camí de la Llibertat” de Sort, que rememora les xarxes d’evasió de la II Guerra Mundial al Pirineu.

L’exlíder de sindicat Solidarnosc també coneixerà la zona de les Bordes de Perosa, confluència de camins transfronterers que comuniquen l’Arieja amb el Pallars Sobirà, i participarà en un acte a l’Ajuntament de Rialp. La visita es completarà amb l’assistència a un concert del Festival de Música de la població pallaresa.

Walesa estarà acompanyat pel polític i professor israelià Weiss Shevah, president de la institució en memòria de les víctimes de l’Holocaust. Els acompanyaran l’expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol; l’eurodiputat Ramon Tremosa; el president de Memorial Democràtic, Josep Calvet, i el president del Parc Natural de l’Alt Pirineu, Agustí López.

Lech Walesa (Popowo, 1943) va esdevenir un líder sindical a les Drassanes Lenin de Gdansk, on entrà a treballar com a electricista l’any 1967. El 1976 va perdre el seu lloc de treball per la seva activitat sindical. Al 1978, amb dos companys, va organitzar el moviment clandestí Sindicat lliure de Pomerània. Al 1980 va tornar a la seva antiga feina de Gdansk i va liderar una vaga que va forçar el règim comunista a legalitzar el moviment Solidarnosc. Després de ser empresonat el 1981, al cap de dos anys va rebre el Premi Nobel de la Pau.

El 1990, just després de la caiguda del comunisme, Wałęsa es va convertir en el primer president electe de l’actual etapa democràtica. El 1995 es va retirar de la política després de perdre les eleccions, però el 1997 va ajudar a formar un nou partit que va vèncer als comicis al Parlament. Actualment participa sovint en conferències sobre la història i la política d’Europa Central en diverses universitats estrangeres.

Weiss Shevah (Boryslaw, Ucraïna, 1935) va néixer en una família polonesa d’origen jueu. Durant l’ocupació alemanya a la Segona Guerra Mundial la seva família va romandre amagada a la casa d’uns veïns i el 1947 va emigrar a Palestina. És doctor en Ciències Polítiques i professor a la Universitat de Haifa, població on va ser regidor entre 1969 i 1981.

Al 1981 fou escollit membre del parlament israelià (Knésset), del qual va ser vicepresident entre 1988 i 1992 i president entre 1992 i 1996. El 2000 es va convertir en president del Consell de Yad Vashem, la institució oficial en memòria de las víctimes de l’Holocaust. De 2001 a 2003 fou ambaixador d’Israel a Polònia.

Anuncis

Accions

Information

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: