Es fa donació al Comú d’Escaldes-Engordany de dos llibres de la Confraria de paraires i Teixidors.

1 08 2012

Els hereus de Celestina Calva Rossell, de Cal Jepet, van fer donació al comú d’Escaldes-Engordany de dos llibres de la Confraria de Paraires i Teixidors de Sant Pere Màrtir i Sant Ivo, dos volums que poden resultar de la màxima importància a l’hora d’entendre com es va desenvolupar una indústria tèxtil a partir de les aigües termals.

Els volums inclouen anotacions del gremi des del segle XVII –l’any 1604 es va constituir la confraria– fins a principi del XX. Probablement, apunten des del comú escaldenc, va ser Josep Calvet el darrer administrador de la confraria i és així com els volums van quedar guardats a Cal Jepet.

El més antic dels llibres, que es conserven a l’Arxiu Històric de la parròquia, és un volum enquadernat amb pergamí  –una part, verge, mentre que a l’altra es pot llegir una inscripció amb el nom d’un notari, Joan Colat, i la data de 1590–. Qui va obrir les inscripcions el va encapçalar amb el títol Llibres dels comptes dela Iglesia de Sant Pere Martir y Sant Ivo dels llocs deles Caldes parrochia de Andorra la Vella fet als Deu dies del mes de Abril Any 1660. A partir d’aquí, el contingut està format per comptes censals i altres drets, rebuts de les pensions dels censals cobrades, comptes de la confraria i actes dels consells de l’entitat, així com les altes i baixes dels membres i les autoritzacions que s’atorgaven per exercir en aquesta rudimentària manufactura tèxtil de confecció de draps de llana, una activitat que va ser possible gràcies a l’existència de les aigües termals, imprescindibles per tenyir el teixit. En aquest llibre, que acaba el 1824, hi ha inscripcions sobre arrendaments de terres i costumaris, és a dir, drets i obligacions periòdiques sobre estipendis i beneficis. Pel que fa a l’altre volum, més modern, a la contracoberta es van trobar papers que contenen comptes de l’església de Sant Pere Màrtir entre els anys 1904 i 1906.

UN FONS DE PROP DE 2.500 EXEMPLARS

La biblioteca de l’arxiu comunal veu, amb aquesta donació, enriquir-se uns fons que ara per ara integren ja aproximadament 2.500 volums, entre els quals alguns que daten dels segles XVII i XVIII. En aquest grup dels més antics hi ha obres com Iusti Lipsi De Militia Romana, un tractat sobre l’art militar a Roma, datat el 1596. O una compilació de dret romà, Juris Civilis Romani, de 1756. La biblioteca conserva també algunes primeres edicions d’obres de Jacint Verdaguer, i manuscrits d’Isabel Sandy.

Aquestes obres del que l’arxiu denomina la biblioteca arcaica poden ser consultades, com la resta. Amb l’excepció que els interessats han de fer una demanda prèvia, una exigència derivada de l’antiguitat dels documents i la necessitat de conservar-los en les millors condicions.

Anuncis

Accions

Information

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: