Augmenta el fons del Museu del Còmic de la Massana.

1 08 2012

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Diari d’Andorra, 1 agost 2012)

El Museu del Còmic massanenc, inaugurat fa dos anys i mig, continua una expansió de ritme accelerat, imposat per les donacions –de fet, l’espai es fa curt per acollir-les totes– i els treballs del personal que el gestiona, des de l’associació ARCA, que ultima la catalogació dels fons bibliogràfics: ja van per dos mil documents que a partir de l’any vinent es podran consultar en línia.

A banda, enllesteixen la restauració d’algunes de les peces de més valor històric, com la col·lecció dels anys trenta de l’emblemàtica revista Patufet.
    La conservació i restauració del material antic, explica el president de l’ARCA, Joan Pieras, és una de les tasques prioritàries. Si en alguns casos –com la sèrie de planxes del New Yorker Herald dels anys 1906 i 1907, amb litografies de Little Nemo in Slumberland, de Winsor McCay– recorren als tècnics de l’Arxiu Nacional, en d’altres, com la col·lecció del Patufet ho fa el personal mateix             de l’ARCA perquè està prou ben  conservat.
    Un cop acabades aquestes tasques, explica Pieras, arribarà el moment de fer una estimació del valor econòmic del patrimoni que conserva el museu. Una xifra molt difícil d’avançar a priori: “Hi ha col·leccions antigues que estan esgotades, originals que quan s’exhibixen a Barcelona guarden quaranta mil segurates”, tot plegat d’un elevat valor. “No és que siguem Tita Cervera, però la nostra voluntat és tenir un o dos originals de cada autor.” I això per si sol ja Déu n’hi do. A banda, el cost de les publicacions. Un sol any de la revista Patufet, per exemple, sol tenir un preu de mercat d’entre dos-cents i dos-cents cinquanta euros.
    L’ampliació dels fons, de totes maneres, s’ha de fer amb calma, puntualitza Pieras: hi ha cessions, com la col·lecció privada de Carlos Ezquerra, l’obra de quaranta anys com a dibuixant, o els 3.000 exemplars en català de l’editorial Glénat que estan esperant torn per entrar al museu. Físicament ja quasi no hi caben.

DÈRIES DE COL·LECCIONISTA

Va començar com per atzar: el 1982, el dibuixant Carlos Giménez li va regalar una portada, dedicada, d’una aventura de Dani Futuro, sèrie de ciència- ficció de la qual era guionista Victor Mora. Joan Pieras ja tenia el quadernet. I, un cop aconseguida aquesta primera parella, ja no va parar. La dèria de Pieras, president de l’ARCA, l’entitat que gestiona el Museu del Còmic massanenc, ha estat ja per sempre més la de trobar-li la parella a cada ovella. I així es va anar gestant la mostra que aquest estiu es mostra a la sala d’exposicions de les Fontetes. Una trentena i escaig de portades de còmics d’aventures on els dibuixos originals casen amb la publicació on van aparèixer.
    Una tasca entretinguda, on la part més difícil és trobar la revista o llibre i que porta Pieras a rebuscar constantment per Internet, subhastes, mercats com el de Sant Antoni o les col·leccions privades d’amics i saludats. O desconeguts. Per fer intercanvi de cromos. Una de les més complicades d’aconseguir va ser la del número dos del TBO, que va sortir als anys quaranta. Tenia l’original d’Urda, el dibuixant, amb els segells del ministeri responsable de la cosa aquella de la censura i acolorida a mà. Però la publicació va trigar anys a arribar-li a les mans.  La parella forma part també d’aquesta exposició estiuenca, integrada per la col·lecció particular del responsable de l’ARCA.
    També hi ha exemplars que se li resisteixen. Posseeix uns originals d’Ambrós d’El Capitán Trueno –ídol d’infantesa d’aquest apassionat del novè art– que són tota una raresa: en aquella època, el destí habitual que patien era ser trinxats perquè un cop utilitzats a la impremta no es tornaven a l’autor, així que hi ha poques peces amb vida. Ara, després de molt de temps de “titànica” –el qualificatiu és de Pieras– recerca, ha localitzat el número del TBO a què corresponen. Però el propietari no se’n vol desfer fàcilment. Així que, de moment, estan en fase de festeig. “Potser aconseguiré fer-hi un tracte”, confia.

 

Anuncis

Accions

Information

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: