Aquest juliol s’han inaugurat nous espais del Museu Hidroelèctric de Capdella.

1 08 2012

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Ràdio Seu, 12 juliol 2012)

Aquest juliol s’ha inaugurat el Museu Hidroelèctric de Capdella, que pertany al Sistema Territorial del Museu de la ciència i de la Tècnica de Catalunya (STmNACTEC). L’espai es va concebre per preservar el patrimoni hidroelèctric i com un element dinamitzador del turisme i l’economia del territori.

Actualment rep al voltant de 4.200 visitants l’any, amb un ventall de públic molt variat (familiar, escoles, universitaris, etc.). L’oferta del Museu complementa les activitats de natura que se centren especialment en el senderisme, tant a la zona dels estanys del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, com per tota la Vall Fosca.

L’objectiu principal de l’equipament és donar a conèixer com funciona, com es va construir i què ha suposat la central de Capdella, la primera central hidroelèctrica de producció industrial d’electricitat per a múltiples consumidors del país. La inauguració de la nova sala i de les peces de l’exterior del museu –com la locomotora i el funicular- coincideix amb el centenari de l’inici dels treballs de construcció.

Visita guiada a la central
La visita guiada a la central permet conèixer els tres actors que intervenen en aquesta empresa èpica: un territori únic de muntanyes i estanys, la tecnologia que va fer possible aquesta obra en aquella època i la determinació humana que donaria alè a tot el projecte. A l’interior del museu, l’explicació del guia és il·lustrada amb fotografies, gràfics i material elèctric.

L’experiència de descoberta es completa amb el recorregut al voltant de la central, on ara es poden veure el funicular i la locomotora que recorrien diferents elements de la conducció d’aigua. La visita guiada acaba a l’interior de la central on es poden observar les màquines encara en funcionament.

El Museu ofereix també tallers infantils per entendre el funcionament de la central i conèixer millor l’entorn (flora, fauna i geologia).

La història de la central
La construcció i posada en servei de la Central de Capdella va ser una obra colossal que va necessitar l’esforç de milers de treballadors per a fer-se realitat. L’aigua dels cims nevats de la zona de Capdella -emmarcada pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici- va ser la matèria primera per a fer l’energia que va impulsar el gran salt de la indústria barcelonina als anys de la I Guerra Mundial.

La construcció es va iniciar el 1911 i el 28 de gener de 1914 la central ja començava a funcionar. El promotor en va ser el diputat Emili Riu, fill de Sort, que va unir, dins la seva ment, el territori que ell coneixia bé amb la possibilitat de produir l’energia que la indústria requeria en aquell moment històric a preu assequible.

Anuncis

Accions

Information

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: