PICURT obre la sisena edició amb una cartellera de luxe.

29 06 2012

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Viure als Pirineus, 27 juny 2012)

Picurt, la mostra de cinema de muntanya dels Pirineus, va inaugurar-se aquest dimarts als Cinemes Guiu de la Seu d’Urgell amb la projecció d’una autèntica joia cinematogràfica, la pel·lícula “Verd madur” (1960) dirigida per Rafel Gil a partir de la novela de Josep Virós, un drama rural rodat al Pallars Sobirà que retrata la societat tradicional d’un Pirineu agonitzant. Un film que no es va poder estrenar en català a causa de la censura fins l’any 1966, tal i com va explicar la néta de Josep Virós, present a la inauguració de la mostra, juntament amb l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, la directora de la mostra, Montse Guiu, i el director artístic, Albert Galindo, que va presentar tota la programació d’enguany.

Aquesta primera projecció de Picurt 2012 va acabar amb una forta ovació del públic assistent a l’estrena que va elogiar la qualitat d’una pel·lícula que ha estat restaurada a la Filmoteca de la Generalitat de Catalunya. Per l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, la continuïtat de Picurt i la seva projecció en el moment actual és “un petit miracle fet realitat” i la directora de la mostra, Montse Guiu, es va referir al pas endavant fet per l’organització de Picurt “gràcies a la col·laboració amb institucions, universitats, agents literaris, poètics, gastronòmics i culturals d’arreu del país”.

Tot i la disminució del pressupost, Cultura i Entorn del Pirineu (CEP) ha aconseguit programar a la Seu d’Urgell i Artedó una edició de qualitat i alt nivell amb:

54 audiovisuals de 20 nacionalitats
Ha aconseguit incloure importants novetats
Estrenar un nou espai de projeccions
I convidar intel·lectuals, Perejaume, actors com la Carme Elias, i esportistes, com l’Albert Bosch, de primera fila,
A més d’implicar-hi Blanquerna (Universitat Ramon Llull) amb un curs durant el festival.
Incloure una jornada tècnica amb l’IDAPA centrada en el moviment de l’slow food i amb convidats tan importants com la Fundació Alícia o Pirineos Vivos.
Des de fa temps Andorra té una presència important al Picurt. D’una banda, compta amb la col·laboració de la CNAU i de l’Arxiu Nacional. I, de l’altra, amb audiovisuals com El Pic d’Arcalís (que es podrà veure aquest dimecres) i L’última transhumància, a més de la presència de poetes com Teresa Colom i Arnau Pérez Orobitg.

Picurt s’estructura en tres grans eixos:

1.-Projeccions de cinema,

2.-Sessions teòriques sobre l’audiovisual i la muntanya

3.-I activitats populars sobre la cultura del Pirineu; poesia, art, música, gastronomia…

Un cop més Picurt vol posar l’accent un cop més en la necessitat d’equilibri entre l’home i la natura -la muntanya-. Vol ser una eina de dinamització del territori, cridar l’atenció i sobretot reflexionar sobre la necessitat d’establir una relació d’harmonia amb l’entorn. “Som molt crítics amb l’explotació massiva del territori que vol dur a terme l’habitant del Pirineu que només ho és els caps de setmana. Necessitem un model sostenible entre l’home, la natura il’arquitectura”, afirma Montse Guiu, directora de Picurt.

Per això Picurt es va consolidant més enllà dels dies de la mostra, com un espai de reflexió sobre un nou model de muntanya I de suport a les alternatives sostenibles. Picurt cada cop és més reconegut en l’àmbit pirinenc i té més presència en altres festivals, en publicacions i fòrums de debat.

Aquest dimecres les activitats continuaran amb noves projeccions que trobareu a la web: http://www.picurt2012.com

Anuncis

Accions

Information

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: