L’Espai Ermengol inicia la Ruta del Formatge.

29 06 2012

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Viure als Pirineus, 29 juny 2012)

L’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d’Urgell inicia la nova proposta cultural i agroalimentària ‘La Ruta del Formatge’ que proposa durant tres diumenges del mes de juliol (1, 15 i 29 de juliol) visitar una formatgeria artesana de la comarca. Aquest diumenge, 1 de juliol, s’iniciarà amb la visita a Mas d’Eroles d’Adrall. Per participar-hi, cal inscriure’s prèviament a Turisme Seu o a Turisme del Consell Comarcal.

Totes tres s’iniciaran a les 10 del matí a l’Espai-Ermengol-Museu de la Ciutat, situat al carrer Major, numero 8, de la Seu d’Urgell, on es visitarà la segona planta, que està dedicada al formatge. Tot seguit, els participants a la ruta podran visionar un audiovisual informatiu sobre la Cooperativa Cadí i podran degustar productes d’aquesta productora de formatge i mantega amb denominacions d’origen protegides. La sortida finalitzarà amb una visita a una formatgeria artesana de la comarca de l’Alt Urgell, com la Mas d’Eroles (Adrall), Serrat Gros (Ossera) i Baridà (Bar).

Aquesta nova proposta s’emmarca en la programació de Les Rutes Guiades a la Seu d’Urgell i comarca de l’edició d’enguany, la qual té com a objectiu donar a conèixer aquest producte agroalimentari del nostre territori i els seus productors, per tal de donar-li el valor que es mereix.

Diumenge, 1 de juliol, visita a Mas d’Eroles

La Ruta del Formatge començarà aquest diumenge, 1 de juliol, amb la visita a la formatgeria artesana Mas d’Eroles d’Adrall, just després de visitar l’Espai Ermengol que té dedicada una planta al formatge artesà de la comarca, el passi del vídeo sobre la Cooperativa Cadí i una degustació dels productes làctics que s’hi elaboren.

La següent sortida d’aquesta ruta tindrà lloc diumenge, 15 de juliol, amb la visita de la formatgeria artesana Serrat Gros d’Ossera. En aquesta jornada, els participants també podran optar a un dinar per 15 euros.

La tercera i última ruta del formatge serà diumenge, 29 de juliol, ens portarà fins a la formatgeria artesana Baridà de la població alturgellenca de Bar.

Per a poder participar en qualsevol d’aquestes sortides per conèixer aquestes tres formatgeries artesanes de la comarca de l’Alt Urgell cal inscriure’s prèviament a Turisme Seu o a l’oficina de turisme del Consell Comarcal.

Producció de formatge

A l’Alt Urgell, la producció de formatge ha evolucionat d’acord amb les diferents fases per les quals ha travessat la seva ramaderia. Dels grans ramats d’ovelles i la producció artesana de formatge Serrat es va passar a la transformació industrial cooperativista, centrada en la vaca lletera.

La ramaderia ovina, si bé no va desaparèixer del tot, va quedar-ne al marge, fins al punt que es va perdre la tècnica d’elaboració del Serrat. Avui la indústria lletera, liderada per la Cooperativa Cadí, coexisteix amb el retorn als sistemes tradicionals de producció.

La Seu d’Urgell és referència europea en producció agroalimentària de qualitat pel formatge Urgèlia (DOP “Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya”) i la mantega Cadí (DOP “Mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya”).

Anuncis

Accions

Information

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: