La Casa del Riu, petit museu amb encant.

29 06 2012

NOTÍCIA DE PREMSA (Núria Boltà per Viure als Pirineus, 24 maig 2012)

El municipi de Montellà i Martinet té fama merescuda per molts atractius. Un dels més tradicionals és la pesca de la truita de riu i altres varietats. Els aficionats vénen d’arreu per a prendre part en els reconeguts concursos de pesca que tenen lloc en aigües del Segre. Aquest cap de setmana s’hi celebra la Fira del Baridà i és una bona ocasió per visitar el municipi i descobrir els seus encants.

La matèria prima la posa el riu; de l’ombra i els verds se n’encarreguen les frondoses arbredes de ribera. El municipi forma part del Parc Natural del Cadí-Moixeró i l’oferta del seu entorn és molt àmplia i interessant, per tant, és fa imprescindible fer una visita al Centre d’Interpretació de l’Ecosistema Fluvial, més conegut amb el pràctic nom de Casa del Riu.

Si hem arribat a Martinet per la N-260, només ens cal travessar el pont que ara queda enmig dels altres dos i, tot just arribats al marge esquerre del Segre, trobem un edifici groguenc amb una torre quadrangular que li imprimeix un aire singular. Aquest conjunt d’edificacions formaven part de l’antic escorxador. De la seva rehabilitació se’n va fer càrrec l’Ajuntament i l’entitat del Parc Natural Cadí-Moixeró. Aquest museu, com se sol dir d’un club molt conegut de futbol, és més que un museu. La visita comença a dintre però acaba a fora. O , si voleu, pot començar a fora i acabar a dintre i és que el municipi es troba situat en un lloc privilegiat per la natura. Així doncs, a banda del Parc Natural del Cadí-Moixeró, hi convergeixen la Reserva Natural Parcial de les Riberes de l’Alt Segre, l’EIN[1] Tossa Plana de Lles-Puigpedrós, la Reserva Natural Parcial del Riu de la Llosa i les reserves nacionals de caça del Cadí i Cerdanya-Alt Urgell.

Situats davant del museu, cal passar pel pati per accedir a la porta d’entrada, aparentment modesta però, com ja hem dit en anteriors ocasions, les aparences enganyen. A l’interior, una bonica i aconseguida recreació de les ribes del riu Segre al seu pas pel municipi i tots els elements de fauna i flora que l’acompanyen, faran les delícies de petits i grans. Hi podrem contemplar exemplars d’aus , peixos, amfibis, rèptils i mamífers que tenen el seu hàbitat a la zona, així com també podrem aprendre i reconèixer les característiques de plantes i arbres autòctons (oms, verns, freixes, àlbers, bedolls, pollancres…). Hi ha un espai dedicat a les arts de la pesca amb mostres dels estris, aparells i peces de vestir necessaris per a la seva pràctica.

La vocació didàctica del museu no s’acaba al seu interior ni a l’entorn més immediat ja que la part més interessant i lúdica la trobarem seguint l’itinerari que ens proposa un gran plafó exterior que ens parla de l’hàbitat de la llúdriga, espècie de mamífer carnívor molt amenaçada i a punt d’extingir-se vers els anys 60 del segle passat però que, per sort, s’ha pogut recuperar i protegir. La visita, doncs, no quedaria completa si no ens passegéssim per l’itinerari senyalitzat de la llúdriga, un agradable camí que transcorre paral·lel al Segre on diversos plafons ens informen dels costums d’aquest animal .

A la Casa del Riu les escoles i grups hi són molt ben rebuts. Disposen d’uns dossiers pedagògics adaptats a les diferents edats per tal que el professorat pugui treballar bé la temàtica de l’ecosistema fluvial.

El museu, en funció de les circumstàncies econòmiques, pot obrir a l’estiu o no. El més aconsellable és que truqueu al Centre del Parc a Bagà, al 93 824 41 51, entre les 8h i les 15h, i us informaran del preu de l’entrada i horari. Es pot adquirir una entrada combinada amb la visita al Parc dels Búnquers, del qual en parlarem més endavant.

Hi ha serveis de lavabo i WC i possibilitat d’accedir-hi amb cadira de rodes, si bé no està del tot condicionat.

Anuncis

Accions

Information

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: