Els camins ramaders, un potencial per al turisme rural.

29 06 2012

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Viure als Pirineus, 23 juny 2012)

La Fundació del Món Rural (FMR) i l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) han presentat, aquest divendres, un díptic de divulgació general sobre la transhumància i les vies pecuàries, el primer que es fa a Catalunya, en el marc de la jornada “Transhumància, medi ambient i turisme” celebrada a Llessui. Aquesta és la primera de les dues jornades que es duran a terme en territori català, presentant-se la segona el 19 d’octubre a Amposta, i comptant amb la col·laboració i organització del Museu de les Terres de l’Ebre.

“Tot el que vols saber sobre la transhumància i les vies pecuàries a Catalunya” és el títol del díptic de divulgació general que ha editat la FMR, amb la col·laboració dels membres del Grup de Treball d’experts en la transhumància de Catalunya, que ve treballant des de fa un parell d’anys, que reuneix més de 30 experts sobre el tema i en el qual hi ha representades més de 15 entitats, entre elles l’IDAPA i el Museu de les Terres de l’Ebre.

Aquest és el primer material divulgatiu sobre aquest tema. Es vol posar a disposició d’agents socials i ens locals, com ajuntaments i consells comarcals, empreses i entitats del sector turístic, cultural i patrimonial. És una eina que contribueix a fomentar la recuperació i aprofitament dels camins ramaders de Catalunya i fomentar-ne el seu ús cultural i turístic.

El potencial turístic d’aquestes vies és una de les recomanacions que es desprenen de l’informe “Recomanacions i propostes”, que el Grup de treball de la transhumància de la FMR va editar el 2010, juntament amb el mapa dels principals eixos de la transhumància a Catalunya, no actualitzat des de feia 50 anys i que aquest any, com a novetat, s’incorporen aquests traçats a la web de la Direcció General de Medi Natural del Departament d’Agricultura.

Aquesta recuperació, a més, es vol fomentar arreu del territori català assumint les singularitats territorials tant pel que fa a les seves característiques com pel que fa al seu potencial. Per això, el cicle comença a Llessui, a la regió de l’Alt Pirineu i Aran, i acaba a Amposta, a les Terres de l’Ebre. Aquestes dues regions podrien desenvolupar enormement el seu potencial econòmic si s’implantés localment la iniciativa de la Fundació. En aquest sentit, la Directora Executiva de la FMR, Sra. Misericòrdia Montlleó, creu que “els camins ramaders són un potencial molt gran per al desenvolupament rural, i el turisme pot ser un dels motors econòmics dels municipis rurals i per això és de gran interès el disposar d’aquesta eina escrita i documentada que avui us presentem”.

La jornada de Llessui, ha estat inaugurada per Llátzer Sibís, alcalde de Sort, i la Directora de la Fundació del Món Rural, Misericòrdia Montlleó, i ha comptat amb el José Manuel Blanco de la CA de Madrid per fer la conferència sobre “La xarxa de vies pecuàries i la seva funció dinamitzadora econòmico-social del territori a la Comunitat de Madrid”, que ha contribuït a intercanviar experiències i a tenir una visió més àmplia d’una comunitat autònoma que ja té implementat el model.

A més, la taula d’experiències ha posat en relleu iniciatives turístiques ja existents, el valor del medi ambient i la ramaderia extensiva, la vivència d’un ramader i l’experiència del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Finalment, en la clausura de l’acte, el Director General de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, ha destacat, coincidint amb el director de l’IDAPA, Pere Porta, “el paper estratègic de la transhumància i els camins ramaders en la diversificació econòmica i l’emprenedoria a les zones de muntanya catalanes i ha posat de relleu el paper del ramader i la necessitat de potenciar el relleu generacional d’aquesta activitat”.

Anuncis

Accions

Information

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: