L’Arxiu Claverol s’amplia amb el Fons Bordalba.

11 06 2012

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: a.D. Diari d’Andorra, 6 juny 2012)

La Fundació Valentí Claverol ampliarà l’arxiu fotogràfic que posseeix amb 258 clixés originals que pertanyen a la col·lecció Pirineus 1904-19011, imatges preses per Amadeu Bordalba (Lleida, 1883-1971), un dels precursors del fotoperiodisme a Catalunya.

L’entitat fa així un pas endavant per completar un fons que relata tot un període de la història d’Andor­ra. Part d’aquestes imatges, les centrades exclusivament en Andorra –55 de les quals es mostraven per primera vegada en públic–, es van exhibir al Museu del Tabac a principi del 2010.
Demà es formalitzarà l’adquisició del fons, actualment en mans d’Àlex Terés, amb qui els hereus de Bordalba havien contactat amb la intenció de recuperar, estudiar i digitalitzar el fons. Aquesta feina va donar com a resultat l’aparició d’aquesta col·lecció de clixés, dels quals uns 180 aproximadament recullen paisatges i personatges andorrans que el fotògraf pioner havia realitzat en diverses estades estiuenques a les Valls. La resta d’imatges del fons que ara es trasllada a Andor­ra es corresponen amb altres racons dels Pirineus.

Per davant de l’objectiu de Bordalba van passar paisatges, escenes i personatges andorrans: grups de gent prenent el sol en una jornada tranquil·la a Sant Esteve o caçadors a l’Obac, entre algunes de les que es van poder veure al museu lauredià. Va prendre imatges de festes populars, com els armats de Setmana Santa a Andorra la Vella i de jornades tan desastroses com els aiguats del 1907. Als personatges anònims se n’hi afegeixen d’altres de recognoscibles, com el metge Jordana o els propietaris de la casa Calones, on s’allotjava durant les seves estades al país. També aquesta col·lecció serveix de testimoni gràfic de tresors avui en dia desapareguts, com el retaule de la Mare de Déu d’Arduix.
La recuperació i identificació de les imatges va ser facilitada per la meticulositat de Bordalba, que etiquetava i datava amb cura cadascuna de les fotografies.

La passió d’un empresari
Bordalba, que va dedicar la seva vida professional a la fàbrica de licors propietat de la família, va sentir des de ben petit, no obstant això, passió per la fotografia, a la qual va dedicar llargues hores del temps lliure després que el 1902, arran d’un viatge a Lió, aconseguís una càmera Kodak –l’equip pesava al voltant de quinze quilos–, la mateixa amb què va retratar de manera tan exhaustiva els Pirineus de l’època. Més endavant va seguir recorrent altres parts de Catalunya per recollir amb el seu objectiu altres protagonistes i paisatges.

Amb aquesta adquisició, la Fundació Valentí Claverol obre les portes a altres col·leccions amb les quals es completa la visió de l’Andorra de principi del segle passat.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: