La directora del Madriu assegura que no es farà cap accés nou.

11 06 2012

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: A.D. pel Diari d’Andorra, 7 juny 2012)

La directora executiva de la vall del Madriu, Susanna Simon, vol tranquil·litzar els ànims en la polèmica qüestió dels accessos a la vall: “Sempre que es parla d’accés ens referim als accessos actuals, als ja existents, no se’n preveu cap de nou”, assegura.

Sí que considera una prioritat –“perquè també la Unesco ho considera prioritari”, matisa– oferir una solució als cortalans. Una solució que “no és fàcil de trobar, evidentment, o ja s’hagués posat en pràctica”. Però que creu que ha d’arribar amb certa urgència, perquè el Madriu “continuï sent una vall viva”, un dels valors, recorda, que la va fer creditora de la inclusió a la llista de patrimoni protegit per la Unesco.

En aquestes primeres setmanes com a braç executor de la comissió de gestió (els cònsols dels quatre comuns amb territori al Madriu-Pedrafita-Claror), Simon ha mantingut les primeres reunions amb els cortalans i els seus portaveus. Estan preocupats, explica, per les dificultats per accedir a les seves propietats. Per restaurar les bordes o les parets de pedra seca. “Poca gent sap ja treballar la pedra viva i els que en saben no hi volen pujar per les dificultats del camí”; una de les preocupacions que li han exposat. “Se senten impotents”, afirma, “i de vegades tenen la ciutadania en contra perquè hi ha qui interpreta que el que demanen és una carretera”.

Prioritari per a la UNESCO

A banda, recorda, pateixen les situacions de vandalisme que han denunciat en diverses ocasions. “Per això hem d’escoltar-los i oferir-los alguna resposta.” Qüestió que considera com una de les seves prioritats. I també la Unesco així ho determina a l’informe tècnic previ al pas del pla de gestió pel plenari del comitè del Patrimoni Mundial, (Sant Petersburg del 24 de juny al 6 de juliol). L’avaluació dels tècnics recull la necessitat, explica Simon, “que allò que ha permès que la vall sigui patrimoni cultural, continuï sent possible”. Per això s’ha de facilitar l’activitat humana tradicional a la zona. Les pastures, indica com a exemple, la ramaderia tradicional. I s’ha d’evitar que es perdin les construccions típiques. “No sé a quin tipus de solució arribarem finalment, ara per ara totes són bones i totes són dolentes”, apunta Simon. Damunt la taula hi ha idees que van des de passar per pistes forestals fins arribar a un acord amb alguna empresa d’helicòpters. Una idea que ensopega amb els problemes de soroll que genera, admet. És en aquest sentit, va apuntar, que el ministre de Cultura, Albert Esteve, va explicar recentment que demanarien consell als tècnics de la Unesco. “Però mai no estem parlant d’una carretera, perquè la nostra idea és sempre conservar, no destruir.” La qüestió dels accessos, reconeix, encén sempre la metxa de la polèmica. “Però això només és perquè es desconeix què vol dir estratègia d’accés.” Sobre aquestes qüestions, fa pocs dies va tenir una reunió informativa amb un col·lectiu, Maxima 6, que l’hi va demanar.

Sobre un possible calendari, Simon respon que de moment està recollint informació i posant damunt la taula les opcions que s’estudiaran, però no hi ha marcada cap data límit.” No és una solució fàcil ni ràpida, perquè qualsevol actuació errònia posaria en perill la declaració”, reconeix.
D’altra banda, Susanna Simon recorda que els col·lectius de defensa de la naturalesa segueixen sense designar portaveu al consell assessor, una tardança que “esperem que no s’allargui”. A l’òrgan també hi ha representats el Govern, els cortalans i el Comitè Nacional d’Andorra per a la Unesco.

La Unesco avaluarà el pla de gestió a final de juny

El pla de gestió de la vall elaborat pels quatre comuns i que compta amb el vistiplau del Govern serà analitzat, debatut i aprovat o no pel comitè del patrimoni mundial de la Unesco en la reunió que s’inicia el pròxim dia 24 a Sant Petersburg. El ministre de Cultura, Albert Esteve, encapçalarà la de­lega­ció andorrana, atès que només els estats poden representar els béns protegits davant la Unesco.

El Govern demanarà ajuda als tècnics de l’organisme

El titular de Cultura aprofitarà les reunions amb els membres del comitè de la Unesco per demanar que els tècnics de l’organisme internacional assessorin sobre el “pla global d’accés” que s’ha d’elaborar, segons va explicar recentment. Possibilitar l’accés als propietaris de terrenys a la part més alta de la vall, apunta Simon, és un problema que la mateixa Unesco demana que se solucioni.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: