Discrepàncies sobre el Museu a Ràdio Andorra.

11 06 2012

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: A.D. pel Diari d’Andorra, 9 juny 2012)

El 30 de març del 2009, l’aleshores ministra d’Afers Exteriors, Meritxell Mateu, rebia de mans de la batlle Canòlich Mingorance les claus de l’edifici de Radio Andorra a Encamp, després d’un litigi amb l’Estat Espanyol i els hereus de Jacques Tremoulet que es va allargar més de dues dècades.
En aquests tres anys, han sortit a la palestra un reguitzell de propostes sobre els usos que podrien donar-se al bastiment, incògnita que el cap de Govern, Toni Martí, aclaria dijous, anunciant que es convertirà en un museu de la radiodifusió a Andorra. Una de les idees que amb més insistència havia estat sobre la taula i que agrada a alguns però no convenç tothom.

De totes maneres, advertia el ministre de Cultura, Albert Esteve, el procés de museïtzació encara va per llarg. La tasca immediata que han d’enllestir els tècnics de Patrimoni és la d’inventariar tots els materials i equipaments tècnics que es conserva a l’interior de l’antiga emissora, per estimar quin és el seu valor i, per tant, quins s’han d’exposar. “Després ja veurem si hi ha altres dependències”, va afegir-hi. Les que no han prosperat són les que apuntaven a una possible ubicació de la terminal d’un futur heliport. “Tècnicament ha guanyat una altra opció”.

El cònsol major encampadà, Jordi Mas, es mostrava satisfet que hagi estat una opció cultural la triada per a ocupar Radio Andorra. “Penso que no podia ser d’una altra manera”, hi afegia. Igual que, en opinió seva, “ha de ser un edifici viu, actiu, obert al públic, que mostri les característiques d’un edifici històric”.

Proposta reiterada

Una de les persones que més han defensat aquesta proposta de reconvertir l’emissora en museu de la ràdio ha estat el periodista Sylvain Athiel, autor del llibre Ici Radio Andorre i actualment director de Sud Radio a Tolosa. Amb ell, explicava Esteve, tenen previst posar-se en contacte per estudiar les seves idees. Unes idees que Athiel explicava al Diari “proposo regularment des del 2008”. Una idea que troba “natural en un apassionat d’aquesta història, que aniria més enllà del llibre dedicat” a la història d’aquesta ràdio (llibre que va tenir una versió catalana posterior, publicada per Editorial Andorra).

Ell té articulat “un projecte molt concret –que prefereix no concretar públicament per ara–, però ara tinc fins i tot millors idees, perquè no sóc sols un historiador de la ràdio, també és on visc el meu dia a dia”. Un dels aspectes que sí explica que contempla la seva iniciativa és incloure la història de Sud Radio: “la peripècia de les dues emissores històriques són indissociables”, adverteix. Sobre el resultat de tot el procés de museïtzació, insisteix que “el resultat ha de ser coherent, a la vegada modern i respectuós amb la història”.

Millor buscar rendibilitat

Qui no es mostra convençut al cent per cent amb la idea és Gualbert Osorio, que havia estat director de Radio Andorra i posteriorment, director general de RTVA. “És una llàstima que quedi únicament i exclusivament dedicat a museu, que ja sabem que al país fan una vida més aviat contemplativa”. Des del seu punt de vista, podria destinar-se a usos més dinàmics i segueix apostant per allotjar-hi les dependències de la ràdio i televisió públiques. Una manera de treure’n més rendibilitat, recorda, i que l’Estat pogués estalviar-se el lloguer de les actuals dependències, una quantitat que xifra en 200.000 euros l’any. L’edifici històric, proposa, podria acollir el museu de la ràdio, però també dependències de gerència i administració de RTVA. Se’n necessitaria un altre, admet, “i no estem per a floritures, però la inversió quedaria ràpidament amortitzada”.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: