Entrevista

7 05 2012

El dimecres passat vaig obrir el cicle de xerrades “Parlem d’Història” a l’Espai Ermengol de la Seu i, per aquest motiu, em van fer una entrevista pel Diari d’Andorra.

Us l’adjunto per si us pot interessar.

(Miquel Vigo pel Diari d’Andorra, 5 maig 2012)

El paisatge com a fons documental. Barcelonina amb arrels a Arcavell. Va néixer el 1978 i des del 2001 es dedica a l’arqueologia. Ha encetat a l’Espai Ermengol de la Seu el cicle “Parlem d’història”

Quan fa turisme, es mira el paisatge com qualsevol altre mortal?
Fins fa un parell d’anys, sí; ara ja no.

Què ha canviat?
Doncs els estudis que he fet. Ara mateix em dedico a l’arqueologia del paisatge i em fixo en coses en què abans no parava esment, com l’estructura del territori, la forma dels camins o dels camps; o si vaig a muntanya sempre busco cabanes, dòlmens i estructures de tota mena.

I com es fa arqueologia d’una cosa viva i canviant com és el paisatge?
L’arqueologia ens proporciona moltes eines per determinar l’evolució del territori, sobretot en una escala temporal de més llarg abast, i esbrinar així com vivia la gent que ha ocupat aquell territori al llarg del temps.

Es dedica a estudiar el paisatge perquè l’avorreix remenar papers als arxius?
Ben al contrari. Primer cal estudiar la documentació als arxius i després és quan el paisatge em permet complementar i enriquir les dades que he trobat. Cal ser realista, i com que no hi ha subvencions per a excavacions ens hem reinventat d’alguna manera.

Els arqueòlegs llegendaris, com Schliemann o Carter, han passat a la història per descobrir grans tresors. És aquest el somni de tot arqueòleg?
No. Els arqueòlegs no cacem tresors, estudiem el passat.

Les pel·lícules d’Indiana Jones van disparar les matriculacions a arqueologia. És el seu cas?
No. Em vaig matricular a història sense saber que volia fer arqueologia. Ho vaig descobrir a segon de carrera.

Què va passar?
Vaig participar a l’estiu en una campanya arqueològica i em va agradar molt. Després em vaig especialitzar en història medieval, però ja amb la idea de fer arqueologia d’aquest període.

Actualment treballa en un projecte a Arcavell. Què hi fa?

Estic escrivint un llibre sobre Arcavell i com que no hi ha informació anterior al segle X, perquè el document més antic que es conserva és del 907, doncs faig servir l’arqueologia del paisatge per mirar de reconstruir la història anterior a aquest any.

I què ha esbrinat fins ara?
He trobat estructures medievals que em permeten fer propostes d’actuacions en d’altres que semblen anteriors. Però malgrat el topònim del poble, que vol dir “pedra antiga”, no he trobat cap dolmen ni cap estructura neolítica. Això no vol dir que no hi sigui. Potser hi és a sota de l’hàbitat actual. Però jo no n’he trobat cap, de moment.

Hi ha constructors que es posen malalts quan senten a parlar d’arqueòlegs. Se li regira l’estómac quan veu una excavadora?
No. El problema és que hi ha un malentès sobre la funció de l’arqueologia. L’arqueòleg no va a fer la punyeta a ningú, sinó que la seva feina consisteix a documentar un patrimoni que és de tots.

Anuncis

Accions

Informació

One response

17 05 2012
Núria Boltà

LLàstima de no poder haver assistit a la teva conferència per poder escoltar tot el que havies de dir.
M’he de conformar amb l’entrevista en la qual hi he trobat respostes intel·ligents d’algú que té molt clara la seva feina.
Enhorabona, Laia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: