La Càtedra d’Estudis Occitans estableix els topònims de la Val d’Aran.

26 04 2012

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Ràdio Seu, 17 abril 2012)

La Càtedra d’Estudis Occitans de la Universitat de Lleida (UdL) ha proposat els 150 topònims correctes de la Val d’Aran per a un nou mapa turístic elaborat per l’associació de guies Aran Culturau, amb la col·laboració del Conselh Generau.

És el primer cop que una institució acadèmica intervé en la fixació correcta dels indrets de la vall. Durant un mes i mig, el sis professors de Filologia Catalana que formen part de la Càtedra han treballat sobre els 30 pobles aranesos (ja fixats des de 1983) i uns 120 nuclis. Segons ha dit a l’ACN el director de la Càtedra d’Estudis Occitans, Aitor Carrera, “no s’ha inventat res sinó que s’ha aplicat criteris lingüístics, etimològics i fonètics”.

El mapa refà algunes grafies. Per exemple: derivats de ‘vall’ com ‘Varetja’ o ‘Varlonguèra’, (que fins ara s’escrivien amb B), han estat restituïts amb la V. També s’han corregit grafies que no responien a la pronúncia local, com ara ‘Pònt de Rei’ per ‘Pònt d’Arrei’, el punt fronterer amb França.

Els guies d’Aran Culturau Claudi Aventín i Ricard Novell han presentat el mapa a l’edifici del Rectorat de la UdL. El document, editat a tot color i il·lustrat amb dibuixos del mateix Novell, s’acompanya de mapes secundaris que es basen en llegendes o històries populars araneses.

Restauració de la talla de fusta de la Pietat, del museu de Vielha

També en l’àmbit cultural, el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC) ha finalitzat la restauració d’una talla de fusta de la ‘Pietat’ del Musèu dera Val d’Aran de Vielha. La talla, datada al segle XVI, és la peça més important d’aquesta època del museu i ja torna a ser exposada al mateix espai.

Es tracta d’una escultura de fusta policromada, amb unes mides de 69 x 24 x 33 centímetres. Va ser objecte d’una intervenció de conservació curativa a finals de l’any 2010.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: