Entorns de protecció a Andorra.

6 04 2012

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: A.D. pel Diari d’Andorra, 29 març 2012)

El consell assessor de patrimoni va suggerir, en l’últim informe presentat, que Casa de la Vall i el pont de la Margineda, “malgrat ser dos símbols destacats del país”, podrien arribar a perdre la categoria de bé d’interès cultural (BIC) i quedar com a béns inventariats (BI).
Es tracta d’una mesura que preveu la llei del 2003 en casos on els BIC protegits hagin patit canvis importants en el seu entorn. Una iniciativa d’aquesta envergadura, deixar sense efecte un BIC, serviria per “afavorir la credibilitat i refermar la importància de conservar l’entorn”.
La indicació apuntada a l’informe dels experts els serveix per fer palesa la importància de la tasca de delimitació dels entorns de protecció, una interpretació de la llei que funcionaria com a toc d’alerta sobre les actuacions de les diferents administracions al voltant dels BIC, els béns més destacats del patrimoni andorrà, que “per un conjunt de criteris mereixen la màxima protecció per ser els més significatius com a testimonis de la història, la identitat i la creativitat del poble andorrà”. Si les administracions no donen exemple, “difícilment es podrà demanar esforços als privats”, va explicar un especialista en patrimoni consultat pel Diari. Que va matisar que, no obstant això, el projecte executat als voltants de Casa de la Vall era anterior a la mateixa Llei del patrimoni, del 2003.

Entorns cautelars

Sobre els perímetres de protecció, l’informe del consell assessor recorda que aquestes mesures donen suport al bé i contribueixen al seu valor, contemplació i estudi, “de manera que una alteració d’aquest entorn afectaria també el propi bé”. Mentre no estan delimitats, s’apliquen els entorns cautelars estàndard –n’hi ha més de seixanta en vigor– de cent metres al voltant de l’immoble protegit.
El consell assessor va determinar una sèrie de béns immobles als quals caldria atorgar la màxima protecció: Radio Andorra, Cal Guitart, Sant Esteve de Juverri i Molleres, les valls d’Incles i de Sorteny i el conjunt arquitectònic de la plaça Guillemó. Una recomanació que, en el lapse de temps transcorregut des de la redacció de l’informe –el febrer del 2011–, només s’ha fet efectiva pel que fa a l’edifici de l’emblemàtica emissora. La resta de candidatures segueixen en procés. Excepte les de Cal Guitart i Sant Esteve de Juverri, els expedients de les quals no segueixen endavant perquè no estan en l’estat de conservació adient.

També van proposar la protecció –tot i ser un instrument “de difícil articulació” i tenint en compte que disposen ja d’un pla especial dels respectius comuns– de diversos conjunts arquitectònics: el poble de Pal, les Bons (l’església i les fortificacions), el nucli històric d’Ordino amb els seus monuments, Meritxell i el camí de Prats, l’església de Sant Miquel i el centre de Prats, i la plaça Príncep Benlloch amb l’església de Sant Esteve. També es podria considerar Llorts o Sispony.

El document del consell assessor recomana, així mateix, que s’inventariïn –tot i que en aquest cas només com a béns inventariats (BI), amb una protecció menor– el Vilar de Canillo, el Pui d’Olivesa, el Camí dels Homes de Ferro a Ordino i la Casa Cristo d’Encamp.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: