Hipòtesi: La fortificació medieval de la Margineda podria ser el castell de Sant Vicenç d’Enclar,

16 03 2012

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: A.D. pel Diari d’Andorra, 12 març 2012)

La fortificació medieval que fins fa poc s’amagava sota la roureda de la Margineda, datat pels arqueòlegs entre els segles XI a XIV, podria ser el castell de Sant Vicenç d’Enclar, el que el 1190 Ermengol VIII d’Urgell va cedir al comte Arnau de Castellbò i que el segon pareatge va ordenar demolir.

Seria “un dels pinyols de la co-senyoria d’Andorra”, segons apuntava Albert Villaró, director de l’àrea de recerca i arxius del comú d’Andorra la Vella que s’ha sumat als esforços per estudiar un dels jaciments arqueològics més importants del Pirineu. De moment és una hipòtesi de treball, aixecada pels arqueòlegs i en la qual s’endinsen ara els historiadors per ajudar a confirmar-la. O rebutjar-la.
De moment, es tracta de la hipòtesi amb més entitat –que ja s’apuntava a la memòria de l’excavació–, que parteix d’una relectura de documents com la cessió feta el 1190, on es parla d’una construcció de nova planta a l’ar­rel de la muntanya, una precisió topogràfica insòlita, va explicar Villaró al Diari, i que porta a concloure que no estava parlant de les estructures ja excavades al cap del roc d’Enclar. Una fortificació, en aquest cas, que apareix esmentada per primer cop a l’acta de consagració de Sant Feliu de Ciutat, document del 952. La fortificació ara exhumada, segons la hipòtesi que cobra força, correspondria a la fase final del castell, “que no és un castell convencional, sinó que s’ha d’entendre com un centre administratiu i guarnició militar dels Castellbò”.

Nova campanya
De moment, el jaciment és objecte de noves excavacions. Per dur-les a terme, Molines Patrimonis ha contractat l’arqueòleg Walter Alegria, que comptarà amb el suport d’Àlex Vidal, del servei de Patrimoni Cultural. Miraran d’exhaurir alguns dels àmbits de treballs, algunes de les habitacions del castell on encara hi ha feina a fer abans que, a finals de la primavera –encara que tot depèn de la meteorologia en última instància– el jaciment quedi obert al públic. De moment, de manera limitada: grups reduïts i que, conduïts per un guia, realitzaran els circuits previstos. Per fer-ho possible, s’hi instal·laran estructures provisionals: passarel·les elevades per on transitaran els visitants i plataformes que funcionaran com miradors des d’on poder veure el conjunt de les edificacions en un cop d’ull i elements que protegeixen el sòl.
El pla de treball que es durà a terme durant les properes setmanes es realitzarà sota el conveni signat entre els propietaris, el Govern i el comú d’Andorra la Vella.
Per a més endavant queda que el públic pugui conèixer de primera mà les troballes que s’han exhumat des que el 2007 es van iniciar les excavacions. Les peces necessiten ser restaurades. Després, confiava el ministre de Cultura, Albert Esteve, no està descartat que puguin ser objecte d’una exposició monogràfica.


les excavacions al Jaicment de la Roureda.

EL PAS SEGÜENT, ESTABLIR UN EL PLA DIRECTOR DE GESTIÓ

La consellera delegada de Casa Molines, Montserrat Cardelús; el ministre de Cultura, Albert Esteve, i la cònsol major de la capital, Rosa Ferrer, ratificaven ahir el conveni a tres bandes que, a banda de les qüestions immediates, estableix que s’ha de redactar un pla director per a la gestió del jaciment i futur museu. Seran els tècnics qui a partir d’ara prenguin la paraula, va apuntar Cardelús, en qüestions com quin tipus de museïtzació s’hi farà. Des de Casa Molines havien estudiat diferents zones arqueològiques que actualment estan obertes al públic i el model que han seguit, però determinar per quin es decantaran o si la gestió del museu serà privada o compartida és prematur: “anirem tots de la mà i de moment no hi ha res que es pugui avançar”. Tampoc no treballen amb terminis predeterminats pel que fa al pla director. El més important, assegurava Cardelús, és “haver aconseguit engegar una dinàmica que no s’ha d’aturar”, una dinàmica en què finalment s’han implicat les institucions.

Podeu llegir-ne més informació al Periòdic d’Andorra.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: