El Museu Diocesà d’Urgell participa en una exposició de gòtic al MNAC

16 03 2012

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Ràdio Seu, 12 març 2012)

El calze de Galceran de Vilanova, una peça d’orfebreria litúrgica provinent del Museu Diocesà d’Urgell, formarà part de l’exposició temporal “Catalunya 1400. El Gòtic Internacional’, que es podrà veure a la seu a Montjuïc del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), entre els dies 29 de març i 15 de juliol. Aquest dimarts, 13 de març, l’obra d’art serà embalada i transportada a Barcelona per una empresa especialitzada.

La peça forma part de les col·leccions del Museu Diocesà d’Urgell i procedeix del tresor de la Catedral d’Urgell. És un calze d’orfebreria litúrgica datat al segle XIV, produït en un taller de Barcelona l’any 1.390. El seu interès rau en el fet que mostra l’alt grau de qualitat assolit en l’orfebreria catalana del període gòtic (cap al 1400), a la vegada que exemplifica la importància del patronatge episcopal, en aquest cas concret del bisbe Galceran de Vilanova.

Es tracta d’una copa troncocònica llisa, de plata daurada i esmaltada, treballada amb la tècnica del repujat i cisellat. La sotacopa del calze presenta, amb esmalts figurats, les representacions de l’Anunciació, el Naixement i l’Epifania. D’altres representacions en esmalt de la mateixa peça són: el Calvari, la marededéu entronitzada amb el nen a la falda i Sant Joan.

El Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) ha sol·licitat aquesta peça ja que vol oferir al visitant una visió global de l’art del gòtic internacional a Catalunya, incloent, naturalment, algunes obres mestres d’orfebreria, atès que aquest tipus d’objectes eren dels més valorats a l’Edat Mitjana. L’objectiu de l’exposició és mostrar algunes de les obres cabdals d’un dels moments més rellevants i creatius de la història de l’art català, que coincideix amb l’etapa de l’art gòtic europeu, coneguda com a “gòtic internacional”.

El bisbe Galceran de Vilanova

El Bisbe Galceran de Vilanova, que fou nomenat bisbe d’Urgell l’11 de març de 1388, va ser qui va posar la primera pedra del temple dominic (del que la sala Sant Domènec n’és exponent), i va formar part de l’organisme executiu del Parlament de Catalunya entre el 1410 i el 1412. Es conserven dues donacions seves a la Catedral: el calze i un missal (acuradament il·luminat), fetes el 1.396.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: