Andorra: sis entorns de protecció sobre la taula.

16 03 2012

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: A.D. pel Diari d’Andorra. 6 març 2012)

El ministeri de Cultura té previst delimitar mitja dotzena d’entorns de protecció abans que acabi l’any, una feina que va quedar marcada com una de les tasques prioritàries quan l’actual titular, Albert Esteve, va assumir el càr­rec el mes d’agost passat.
Així, segons les dades aportades des del departament, en aquests moments Patrimoni està treballant en els perímetres de protecció de l’església parroquial de Sant Julià de Lòria i de les encampadanes de Santa Eulàlia, i Sant Marc i Santa Maria. Els treballs es troben en fases diferents d’elaboració, amb el denominador comú que les previsions passen perquè la feina estigui enllestida abans que acabi el primer semestre.

Tres béns més –una relació no definitiva, podria haver-hi canvis d’última hora– han estat triats per continuar la tasca: Meritxell, on el perímetre de protecció abraçaria tant el nou com el vell santuari; l’església de Sant Serni de Canillo i, novament a la parròquia encampadana, l’església de Sant Romà i la Torre dels Moros, a les Bons. En aquests casos, Patrimoni està treballant en l’apartat cultural del dossier, però l’estudi patrimonial i de delimitació del perímetre es traurà a concurs públic. En funció de la disponibilitat pressupostària –que Cultura no detalla–, el concurs englobaria la redacció de tres o quatre entorns.

El ministeri va contactar amb el Col·legi d’Arquitectes perquè l’entitat informi els associats un cop es convoqui el concurs. L’objectiu és optimitzar al màxim els recursos i tirar endavant amb aquests entorns amb certa urgència: aquesta fase prèvia a la redacció definitiva i la publicació dels edictes de delimitació i d’establiment dels criteris arquitectònics i urbanístics s’ha de tancar abans que acabi l’any, segons les pautes marcades des de l’àrea de Cultura.

Per tirar endavant amb les previsions, el ministeri va contractar el mes de desembre passat un arquitecte, eventual, per suplir la baixa per fi de contracte que s’havia registrat a final del mes de desembre. Una contractació que des de Cultura consideren “d’imperiosa necessitat” per tirar endavant amb les previsions. Així, el departament torna a comptar amb dos arquitectes superiors i un aparellador.

Al·legacions
Al marge d’aquestes previsions, Patrimoni té altres dossiers a les mans, un dels quals el de Sant Martí de la Cortinada, que engloba també la mola i serradora de Cal Pal. En aquest cas, tant el comú com els propietaris afectats van presentar al·legacions –pendents de resolució– perquè el perímetre fixat determina que s’hauria de recuperar la carretera amb un disseny urbà i que perdi la condició de via ràpida. El text advoca per fer per a vianants els voltants del temple romànic, en el pas de l’antic camí ral.

Un altre dossier pendent és el de Sant Joan de Sispony i Casa Rull. En aquest cas, hi ha una sentència del Tribunal Superior que obliga el Govern a reiniciar la feina. La sala va anul·lar el decret que delimitava el perímetre, donant la raó al comú de la Massana i alguns propietaris.
La delimitació de sis nous entorns acceleraria una feina que ha sobrepassat molt de llarg el termini de dos anys marcat per la Llei del patrimoni del 2003. En aquest lapse, segons el text, s’havia d’enllestir el perímetre dels 55 monuments, les dotze zones arqueològiques i un conjunt arquitectònic, els béns que comptaven amb protecció en el moment de redactar-se el text.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: