El Tractat dels Pirineus. El CAT de Puigcerdà.

4 03 2012

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Nuria Boltà per Viure als Pirineus, 25 febrer 2012)

Sabíem, d’antuvi, que s’hi ha hagut certes discrepàncies, no sense raó, al voltant de la necessitat o no d’aquest equipament. Però com que hi és i no volíem caure en el parany de la desqualificació gratuïta, el millor era fer-hi una visita i ja, amb elements de judici a la mà, poder parlar-ne amb una mica més de propietat.

Hem de dir que a priori, l’emplaçament del Centre d’Acollida Turística (CAT) de Puigcerdà sembla una mica desavinent ja que no és un lloc cèntric. Si que, en canvi, és un lloc de pas de molts automobilistes i autocars que en són els clients potencials però no els únics. L’aspecte exterior de l’edifici, uniforme per a tots els CAT de Catalunya, indueix a especular que tal vegada es tracta d’una escola bressol. Sembla que la voluntat, per part de l’anterior govern de la Generalitat, de fer els que centres d’acollida fossin identificables fàcilment i de lluny, ha superat la prova amb escreix. Però deixem les aparences que, a vegades, enganyen com és el cas del Centre d’Acollida Turística de Puigcerdà.

Una vegada hem traspassat la porta d’entrada, ens trobem un espaiós vestíbul de línia moderna i senzilla amb un mostrador d’atenció al fons i vitrines i prestatgeries, talment com una botiga, a mà esquerra. Entre d’altres coses, la filosofia dels CAT repartits per Catalunya era la d’apropar el visitant als recursos turístics de la comarca. Si bé és cert que aquesta funció ja la cobreixen els Punts d’Informació Turística, el valor afegit del CAT el proporciona que aquests espais compten amb una zona de descans per al visitant similar a una cafeteria però que també pot convertir-se en sala de reunió, de conferències o de presentacions diverses. A la botiga s’hi exposen productes gastronòmics, bibliogràfics o d’artesania que posen en relleu la cultura i identitat de la comarca. Aquests productes poden ser observats de manera molt més sensorial que a través d’un simple prospecte i poden ser adquirits directament pel visitant. Si no fos així, se’ls adreça als comerços on els podran adquirir. No hi manca la rica oferta de rutes i senders de Cerdanya, els museus, estacions d’esquí i els serveis d’hoteleria i restauració, amb una bona llista de receptes gastronòmiques.

Però l’atracció principal del CAT de Puigcerdà, la qual en el seu moment va ser criticada tant per part de la població com per alguns partits, la constitueix un trist episodi històric per a Catalunya que va ocasionar la divisió de Cerdanya amb conseqüències polítiques, territorials, lingüístiques i sentimentals, excloent, en certa manera, la promoció d’altres aspectes patrimonials o culturals més positius.

El Tractat dels Pirineus, signat el 7 de novembre de 1659, va representar la fi de la Guerra dels Trenta Anys i la cessió a França del Rosselló i part de Cerdanya, episodi certament trist per a la comarca.

A banda dels sentiments, hem d’admetre que aquesta part d’història la trobem explicada amb una sofisticada i atractiva posada en escena a la part dreta de l’edifici que no deixa indiferent el visitant. Els efectes visuals i sonors que acompanyen l’exposició ajuden a posar-se en situació i a entendre el per què d’aquella dolorosa divisió territorial.

S’ha elaborat un material pedagògic sobre aquest episodi adaptat segons les característiques dels visitants (escoles o col·lectius interessats). També s’hi munten esdeveniments turístics i socials relacionats amb la gastronomia, l’excursionisme o el comerç. N’és un exemple l’activitat “el mes de la xocolata” on trobarem un ventall de propostes al voltant d’aquest preuat aliment.

El Centre d’Acollida Turística de Puigcerdà compta amb lavabos, servei de bar (d’imminent obertura) i una amable atenció per part de la persona responsable. Només hi hem trobat a faltar unes baranes a les escales d’accés exterior i tal vegada algun tipus d’asfaltat (antilliscant, naturalment) per comptes d’un empedrat massa incòmode per a segons quin tipus de calçat.

El CAT, de moment, està obert de dijous a diumenge, de les 10h a les 13h i de les 16h a les 19h excepte els diumenges que només obre al matí.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: