Descobertes a Isona les restes d’una tortuga que va desaparèixer amb els dinosaures.

4 03 2012

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Ràdio Seu, 24 febrer 2012)

Investigadors de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), del Museu de la Conca Dellà i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) publiquen aquesta setmana a la revista ‘Cretaceous Research’ la troballa i descripció d’una nova espècie de tortuga de l’època dels dinosaures.

Aquesta tortuga ha estat batejada amb el nom ‘Polysternon Isonae’, en honor al municipi. Les restes s’han trobat al Barranc de Torrebilles. A diferència d’altres gèneres de tortugues, sembla ser que ‘Polysternon’ es va extingir juntament amb els dinosaures. Les restes consisteixen en desenes de plaques aïllades i dos fragments de closques.

Els investigadors són Josep Marmi, Àngel Luján i Àngel Galboart (ICP) Rodrigo Gaete (MCD) i Violeta Riera i Oriol Oms (UAB). Fins ara es coneixien dues espècies del gènere: ‘Polysternon provinciale’ i ‘Polysternon atlanticum’ (a més d’una possible tercera; ‘Polysternon mechinorum’) distribuïdes únicament al que actualment és el sud de França i la Península ibèrica.

Segons informa l’ACN, es tracta d’animals adaptats a la natació que vivien en aigües dolces, a les zones més profundes de rius i llacs. Concretament, la closca de la nova espècie Polysternon Isonae era ovalada, mesurant uns 50 centímetres de llarg i uns 40 d’ample. Les seves restes es van trobar conservades dins un estrat de gres molt dur que actualment aflora al Barranc de Torrebilles. Aquestes restes es van recuperar durant dues campanyes d’excavació dutes a terme durant els estius dels anys 2008 i 2009.

Fa poc més de 65 milions d’anys, quan va morir l’animal, aquest gres no havia litificat i consistia en una sorra fina que era arrossegada pels corrents fluvials i que va quedar dipositada, juntament amb les restes de les tortugues del Barranc de Torrebilles, al fons d’un d’aquests rius.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: