Futur conveni de col.laboració entre Molines Patrimonis, el Comú d’Andorra i Govern.

20 02 2012

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: A.D. pel Diari d’Andorra, 15 febrer 2012)

El jaciment arqueològic de la Margineda, les restes de l’antic castell de Sonplosa (segles XI a XIV), serà visitable a partir de la primavera.

Amb aquesta previsió se signarà el conveni de col·laboració entre Molines Patrimonis, empresa propietària dels terrenys i que ha finançat les excavacions, el Govern i el comú d’Andorra la Vella, un acord que ja està llest per ser ratificat per les tres parts després que ahir passés pel consell del comú de la capital.

En virtut d’aquest document, la capital cedirà equipaments i recursos tècnics i humans per col·laborar en tasques específiques de gestió i arranjament de la zona arqueològica. L’aportació no és dinerària, va recalcar la cònsol major, Rosa Ferrer, i l’ajuda –cedir maquinària, fer una neteja de vegetació, dos exemples posats sobre la marxa– només es farà si no entorpeix la marxa dels serveis comunals, va matisar la mandatària. El conveni estarà en vigor fins que hi hagi un pla director d’estudi, gestió i conservació integral del jaciment arqueològic. Massa d’hora per avançar ni aproximadament quan podria estar llest, advertia la cònsol.

Implicació futura

Serà també en aquest futur pla director on es determini quina seria la implicació futura i definitiva del comú de la capital en la gestió d’un espai cultural que va considerar d’una importància extraordinària per al país. També per a l’activació del turisme cultural, va afegir-hi. I en aquest sentit, el conveni que ara se signarà recull que tot el material promocional de la parròquia inclourà referències al jaciment.

“És un projecte que assumim amb entusiasme –va assegurar Ferrer, tant a la sessió del comú com a la roda de premsa posterior– perquè estem parlant dels orígens de la nostra història, ens remuntem als Pariatges”. És “la joia de la parròquia”, va insistir. Per això –i perquè així ho determina la llei de Patrimoni del 2003– la voluntat de col·laborar, malgrat no disposar de recursos econòmics, va manifestar. Si que posarà a disposició equipaments –un altre exemple– com l’alberg de la Comella, on podrien allotjar-se els universitaris que arribessin per treballar o visitar l’àrea arqueològica.
Pel que fa a l’obertura al públic en general a partir de la primavera, no va concretar ni dates més precises ni com s’articularan aquestes visites. Determinar-ho serà més aviat decisió de l’empresa propietària. També va insistir que es tracta, de moment, d’un pas previ a la futura museïtzació del jaciment.

El conveni va ser saludat pels dos grups a l’oposició comunal i els seus portaveus, Marc Cornella i Carles Torralba (PS i DA, respectivament), van felicitar l’equip de govern per la iniciativa i van coincidir en la importància de difondre un patrimoni d’aquesta rellevància, segons el primer, que és “bo no només per a Andorra la Vella, sinó també per al conjunt del país”, va indicar el segon.
El jaciment, ubicat en terrenys de Molines Patrimonis, ha estat objecte de quatre campanyes d’excavacions, que van deixar al descobert les restes d’una fortalesa medieval que va funcionar com a tal fins a la signatura dels Pariatges.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: