El Retaule de Sant Isidre de Sant Iscle de la Massana entra al taller de restauració.

20 02 2012

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Toni Solanelles pel Diari d’Andorra, 17 febrer 2012)

Si no hi ha urgències, a la tardor el retaule de Sant Isidre de l’església de Sant Iscle i Santa Victòria de la Massana haurà canviat de cara. I de quina manera.

L’obra que el Mestre de Pal –que els experts han identificat com el duet d’escultors catalans format per Isidre Clusa i Agustí Claramunt– va construir per dedicar al patró dels pagesos a petició dels feligresos massanencs durant la segona meitat del segle XVII és a mans de les dues especialistes en conservació i restauració del departament de Patrimoni Cultural. Sant Isidre, literalment, ha entrat al taller. Igual com ho han fet les altres imatges que constitueixen la iconografia, més aviat poc destra, del conjunt retaulístic. Però no pas tota l’obra podrà ser tractada a les instal·lacions d’Aixovall. Una bona part del moble barroc haurà de ser treballat in situ. En la llista de prioritats de retaules a restaurar, el del Sant Isidre massanenc ocupava un dels llocs privilegiats. Ho recorda Mireia Tarrés, una de les dues especialistes del departament.

“La policromia estava força aixecada”, explica Tarrés, que diu que el tractament poc varia si es fa in situ o si es fa en un taller. Ara, és clar, el que canvia són les condicions de treball. A l’església, o hauran d’aixecar una bastida o s’hauran d’enfilar a l’altar. “I quan agafes un retaule, és una feina força exclusiva.” Per això van d’un en un. Sense pressa però sense pausa. Del retaule massanenc –el tercer que al seu temps es va encomanar al Mestre de Pal des de la Massana– primer se’n farà tot l’estudi i documentació. Després es restaurarà l’estructura i, més tard, s’atacarà les talles. Les imatges dels sants.

Hi ha sis grans figures a banda del Pare Etern del cimal i de les tres escenes de la predel·la. Més enllà de Sant Isidre, en el primer pis hi ha, també, una talla de Sant Nicolau de Bari (a l’esquerra segons mira l’espectador) i una altra de Sant Agustí. Cada sant protagonitza una de les escenes de la predel·la. El patró dels pagesos i titular de l’homenatge que es ret amb la construcció del retaule és una talla de força valor. I força malmesa quant a la pintura. Segons els experts de la Universitat de Girona que han treballat en la catalogació de les obres de l’edat moderna (bàsicament retaules, però també pintures del període barroc) que hi ha al Principat, la imatge de Sant Isidre té una expressivitat, una estimulació anatòmica, un moviment corporal i una vestimenta prou detallada que fan pensar que “o bé és la millor peça” que van esculpir Clusa i Claramunt “o bé és reaprofitada” d’un altre retaule. Un element subjectiu però visible que pot fer pensar en el segon escenari és que la talla és molt gran per a la fornícula en què va encaixada.

Segon pis

La majoria dels elements estructurals del primer pis s’hauran de refer in situ. Quan els experts de Patrimoni Cultural i els dos fusters que els acompanyaven van voler desmuntar l’obra, van descobrir que bona part dels elements que configuren el treball estructural estaven enganxats entre ells a partir de claus i puntes. Aquest lligam no és original. Data dels anys seixanta, segons Mireia Tarrés, quan es van fer obres a l’església i es va decidir fixar els elements de fusteria de l’estructura per assegurar-los. Les peces dels retaules, però, haurien estat concebudes al seu dia per encaixar entre si. I per suportar-se amb el propi pes. Les puntes i els claus, però, han fet témer que si es forçava es danyés encara més l’obra. I només ha estat retirat el segon fis i la cimera. En aquest darrer tram, a banda del Pare Estern, hi ha una petita talla de Sant Miquel i una altra imatge que representa un altre arcàngel. Al segon pis, l’espai central l’ocupa Santa Llúcia, amb Sant Vidal a la dreta i Sant Marc evangelista a l’esquerra. Un cop es netegi i es fixi la policromia (on mana més el verd i el vermell que el daurat), i es reintegrin les zones perdudes, es farà el procés químic adient per matar els corcs. Per desinsectar la fusta. Quan surti del taller, Sant Isidre farà millor cara.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: