Crítica ecologista al pla de Gestió del Madriu.

14 02 2012

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: A.D. pel Diari d’Andorra, 13 febrer 2012)

Quins són els projectes que s’han d’engegar de manera prioritària al Madriu? Els que la cònsol de la capital, Rosa Ferrer, assegura que han de començar a implementar-se ja al juny, amb els 60.000 euros que s’hi destinen enguany.

Doncs els cònsols apunten al futur director –encara per designar– com qui ha de marcar les prioritats, des del punt de vista tècnic. Els portaveus de les entitats ecologistes ho tenen més clar: “La prioritat és elaborar un pla de gestió de debò, perquè el document que s’ha aprovat és molt bàsic i dubtem que la Unesco l’accepti”, apunta des d’Apapma Carles Iriarte. Una apreciació amb la qual sembla coincidir el president del Club Pirinenc, Josep Sallés: “Hem de veure si l’aproven, perquè són molt estrictes i aquí, amb aquest document, les portes queden obertes a gairebé qualsevol cosa.”
El portaveu d’Apapma hi afegeix que encara no han tingut cap notícia sobre la composició del consell assessor, òrgan consultiu de caràcter no vinculant, on ha de participar un portaveu de les associacions de protecció de la natura. “Veurem, quan es creï, com funciona, perquè si hi participem, és per treballar; si és una comissió per perdre el temps, no hi anirem.”

Iriarte insisteix que el document aprovat pels quatre comuns i avalat pel Govern té “moltes mancances” i desgrana: “No fa una valoració de la vall, no diu què s’hi ha de fer, no es parla de la fauna ni de la vegetació (…) l’únic que han fet és repartir-se l’herència de l’avi.” Un altre dels punts que considera prioritaris és la preservació i, dins d’aquest apartat, considera primordial regular el flux de visitants: “S’ha de decidir si hi accedeixen dues-centes persones al dia o quinze mil, perquè és un patrimoni que s’ha de divulgar però protegir, evitar que es malmeti per l’afluència de turistes”. No es pot permetre, adverteix, “que en dos dies la tinguem trinxada”.

Iriarte insisteix que en el cas de la protecció del Madriu s’ha “d’actuar com a país” i és en aquest sentit que es pregunta com és que el Govern no té un paper més actiu en la gestió.

El portaveu d’Apapma qüestiona també la contractació d’un director i si “és necessari anar a buscar una tercera persona i incrementar la despesa” en comptes d’aprofitar els recursos i personal de l’Administració mateixa.

Pel que fa a ADN, Carolina Motwani explica que desconeixen absolutament “quins projectes poden tenir pensats”. Per a ella, el primer pas és constituir els òrgans consultius i rebre informació sobre el que es vol fer a la vall; “són aquests òrgans els que haurien de marcar les prioritats”. Com a projectes concrets, apunta que la primordial és restaurar les zones malmeses amb el temps, “i és evident que no es poden fer accessos rodats”.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: