Exposició de Jordi Pantebre.

31 01 2012

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: A. D. pel Diari d’Andorra, 26 gener 2012)

Assegura Pantebre que per captar amb el seu objectiu les més de seixanta panoràmiques que integren l’exposició –i que ha recollit en un llibre, 500 exemplars autoeditats, acompanyades dels poemes d’Andreu Escales–, es va haver de recórrer tots els camins d’Andor­ra.
Fins als punts alts, fins a llocs poc transitats on era tot sovint sorprès pels ramats de vaques que, com les que es va trobar a Fontargent, deixaven de pasturar per anar a tafanejar la feina del fotògraf: “Feia uns dies que anava a treballar al port de Fontargent i un dia les vaques estaven allà, al fons de la vall, i em poso a feinejar a les basses de les Salamandres. Quan em giro allà hi eren totes, darrere meu, mirant.”

Anècdota pastorívola en un recull de paisatges on la presència humana és més aviat escassa: “Sí, sí, tots els camins porten a tot arreu però poca gent s’esforça per arribar-hi.” En el seu cas, les imatges són fruit de pacients sessions, d’estades de dies dormint a cabanes de pastor i de suportar tempestes que no tenen res a envejar a les que ha viscut als Alps: “Les muntanyes poden ser aquí més antigues, més arrodonides pel temps, però les tempestes són igual de terribles.”

Muntatge digital
Què tenen aquestes imatges de paisatges andorrans d’especials? Pantebre ha buscat l’ajuda d’un altre col·lega fotògraf, Jaume Cendra, que s’ha encarregat de muntar aquestes extenses panoràmiques a partir de tres, quatre o sis diapositives sense que es puguin percebre els punts d’unió. Es confessa no gaire bregat en el retoc digital, però seguint el mateix mètode pretén posar en marxa un altre projecte: s’ha entretingut a fotografiar les 456 espècies de flor que creixen al Principat en diferents estadis i vol recollir-los tots, superposats, en una sola imatge que funcioni potser com a metàfora del pas del temps o similar.

Pantebre, que no mostrava el seu treball des de l’exposició dedicada a la vall del Madriu que va desplegar a la seu del Col·legi d’Arquitectes fa quasi sis anys, ha seleccionat aquest recull d’entre un ingent arxiu: més de cinc milions i mig d’imatges preses en mig centenar d’anys dedicats a la fotografia. Mig segle que vol celebrar amb aquesta exposició. “Sé que fins al 1981 havia fet uns tres milions i mig de fotos, ho sé perquè encara conservo la càmera, i d’ençà del 1981 segur que n’he fet dos milions més. I parlo de fotos que no he llençat, que poden ser utilitzades.”

El recorregut per les panoràmiques andorranes segueix –al llibre, perquè l’exposició ha seguit un criteri temàtic– l’ordre protocol·lari de les set parròquies. Amb algunes llicències poètiques, és a dir, forçades pel desig d’utilitzar fragments de composicions de Jacint Verdaguer. Un, el que va escriure justament en passar per Setúria i el port de Cabús el 1883. Cent vint anys després, el 2003, Pantebre plantava els peus als mateixos paratges. Escaldes-Engordany és la parròquia amb menys presència al volum, i a l’exposició, però precisament perquè els seus paisatges han estat una constant a la producció de Pantebre.
La mostra, que es va inaugurar ahir, romandrà oberta fins al 17 de febrer

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: