S’inaugura el Museu de l’Aigua i serà gratuït durant el 2011.

17 10 2011

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: A. D. pel Diari d’Andorra, 12 octubre 2011)

L’entramat museístic del país compta amb una nova peça, el Centre d’Interpretació de l’Aigua i del Madriu (CIAM), inaugurat ahir i ja visitable. Fins a final d’any, de franc; els preus que tindrà en el futur encara s’han d’estipular, tot i que estaran dins dels barems de la resta de la xarxa –entre tres i cinc euros–, va explicar Pere Moles, conseller de Serveis i Informàtica.

Que va insistir, de pas, que és un centre d’interpretació i no pròpiament un museu: no custodia i exhibeix un patrimoni material. Està muntat, en canvi, com un centre lúdic, interactiu, que exposa quina és i quina ha estat la importància de l’aigua per a la parròquia i com ha modelat els paisatges, en particular els de la vall del Madriu.

Es posa així en marxa un equipament dissenyat amb la idea de revitalitzar la part alta de la par­ròquia, una feina de tres anys, va recordar la cònsol major, Montserrat Capdevila, durant l’acte oficial, que va comptar amb la presència del cap del Govern, Toni Martí –“el mèrit és del comú”, va dir, d’un projecte que es va posar en marxa al seu mandat–, i el síndic, Vicenç Mateu, així com membres de l’executiu, la cònsol major de la capital, Rosa Ferrer –ningú de Sant Julià ni Encamp–, i representants del teixit econòmic, social i cultural.

L’empresa Emblemma Espais Audiovisuals ha estat l’encarregada de dissenyar els continguts del centre, que ocupa 446 metres quadrats de superfície. Pantalles tàctils, estris manipulables, iPads, permeten al visitant construir un itinerari a la seva mida, endinsant-se en cada ítem de la informació fins allà on vulgui.

El recorregut parteix d’una instal·lació que permet passejar sota la pluja sense mullar-se, sota una pluja feta de filaments de plàstic que sembla real amb la complicitat de la il·luminació. Després, primera parada informativa, davant una multiprojecció en pantalles amb forma de gota d’aigua: deu minuts de conceptes introductoris en quatre idiomes (però sense locució, perquè gent de diferents nacionalitats pugui fer el recorregut alhora sense destorbar-se). I a partir d’aquí, el centre proposa tota una sèrie de recursos manipulables. Una maqueta del Madriu, per exemple, que aporta al visitant tanta informació com vulgui sobre la vall, des de la formació, al quaternari, fins a l’orografia i població actual. Altres propostes conviden a jugar amb els estats de l’aigua i entendre, per exemple, com el gel influeix en la creació dels paisatges, com es conformen les tarteres. O com es treu aprofitament de l’aigua: energia, salut i lleure.

Qui vulgui aprofundir encara la documentació disposa d’un conjunt d’iPads (consultables des d’uns confortables sofàs amb morfologia pètria). I qui prefereixi seguir experimentant, podrà tenir la sensació de caminar sobre les aigües, passejant-se sobre la plataforma translúcida elevada sobre el riu. I a l’exterior, una plaça pont amb uns nebulitzadors de vapor d’aigua –inspirats en la instal·lació que hi ha a la plaça de la Borsa de Bordeus–.

El comú iniciarà ara la campanya promocional del nou espai i el senyalitzarà, inclòs el rètol a la porta, que ahir no havia arribat.

El nou centre, va explicar Moles, serà d’entrada fàcil de mantenir, amb la incògnita de com responen elements com les cascades o els nebulitzadors de gas als rigors de l’hivern. Serà també molt senzill a l’hora d’ampliar els continguts. Basats, per cert, en les nombroses tesis doctorals que, al voltant de la temàtica que tracta, s’han trobat a l’arxiu comunal i el nacional.

EL PLA DE GESTIÓ DEL MADRIU, JA A PUNT D’ENTRAR EN LA FASE FINAL

El Govern enllesteix aquests dies l’informe que el ministeri de Cultura ha de realitzar sobre el pla de gestió del Madriu, un document sobre el qual ha fet “algunes recomanacions”, va explicar el ministre Albert Esteve. Propostes que no afecten qüestions de pes, com ara la composició de la comissió gestora, que es mantindrà com la van plantejar els quatre cònsols, va assegurar. “El pes del Govern –va matisar–, independentment de qui governi, ja es manifesta a través de la Llei de patrimoni.”
Acabada aquesta fase, el document tornarà als comuns, amb els quals s’han anat fent reunions. Esteve preveu que el document tornarà als comuns les properes setmanes, perquè els respectius plenaris en donin l’aprovació definitiva. Aleshores estarà llest per ser lliurat a la Unesco. “Ja queda un marge molt escàs per fer-hi modificacions”, va admetre el ministre, atès que la data límit perquè arribi a l’organisme internacional és el mes de febrer vinent.
La vall del Madriu va ser declarada patrimoni cultural de la humanitat el 2004 i l’acord entre els comuns implicats i el Govern ha trigat set anys.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: