Museu de les Abelles i el Medi Ambient de Vallcebollera.

16 09 2011

NOTÍCIA DE PREMSA (Núria Boltà per Viure als Pirineus, 10 setembre 2011)

La definició exacta de l’establiment és difícil de precisar ja que es tracta d’una botiga-museu o d’un museu-botiga on la mel i un grapat de productes elaborats amb aquest dolç ingredient n’ocupen una bona part però no tota.

En efecte, a l’anomenat Museu de les Abelles també s’hi pot admirar una col·lecció de papallones d’arreu del món així com una altra d’insectes diversos. Part de l’espai està format per la recreació de l’hàbitat de diferents espècies de mamífers que poblen la muntanya pirinenca: isards, guineus, muflons, esquirols, llebres, cérvols, porcs senglars, etc., tots ells dissecats.

Per que fa a la flora, un herbari mostra les espècies vegetals més comunes de la zona així com les diferents classes de bolets que s’hi poden trobar.

Tot plegat constitueix una atapeïda mostra de productes que conviuen entre expositors, taules i prestatgeries que contenen els productes de venda al públic, bàsicament pots de mel feta amb diverses varietats de plantes que ens ofereixen més de dotze sabors ben definits. També hi trobarem gelea reial, pol·len, vinagres, sabons, pa de motlle, nugat, espelmes, confitures, caramels balsàmics,… que, com no podria ser d’altra manera, estan elaborats bàsicament amb mel.

La part més interessant i que dóna nom al museu no és, precisament, la que ocupa més espai sinó un petit apartat, de no més de dos metres quadrats, on es pot observar de manera directa el febril tràfec de les abelles treballant en dos ruscos. Es tracta de dues vitrines contraposades una a l’altra, al costat d’una finestra i situades a cada banda d’un petit taulell. L’accés de les abelles amb l’exterior es fa a través de dos petits túnels molt artesanals (un per a cada rusc), d’aproximadament trenta centímetres de llargada que connecten l’interior de l’estança amb l’exterior a través de la finestra.

Les abelles no s’han de desplaçar massa lluny perquè arran del Museu hi passa el torrent de la Llavanera, afluent del Segre, envoltat d’espessa vegetació de la qual en destaca una gran varietat de flors que proporcionen la matèria prima a aquests insectes himenòpters.

L’establiment compta amb una bona zona d’aparcament a la part del darrera, després de travessar un pont al final del poble. Per accedir al museu ho podem fer des del mateix aparcament o pel carrer principal baixant unes escales de pedra amb barana. Només està obert de juny a setembre i durant les vacances escolars franceses, de les 14’30 a les 7 .

L’entrada és gratuïta però és difícil sortir-ne sense adquirir algun dels productes esmentats.

Museu de les Abelles i del Medi Ambient, C/ Gorro Blanc, s/n. Telèfon 04.68.04.64.88
Web: mairie.valcebollere@wanadoo.fr

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: