El Pirineu: terra de vinyes, del segle IX al segle XIII.

16 09 2011

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: A. Doral pel Diari d’Andorra, 12 setembre 2011)

Mariano Barriendos, doctor en geografia i història i professor a la Universitat de Barcelona, és un dels màxims especialistes en un àrea tan poc explotada com l’anàlisi dels fenòmens naturals i climàtics a través del temps.La mateixa temàtica va centrar l’últim treball dotat amb la beca Cebrià Baraut, realitzat per Joan Lluís Ayala, qui es va capbussar en els arxius públics del país per recollir tota referència a fenòmens naturals. En va documentar 230 des que hi ha documentació escrita.

Ayala va comptar amb el suport de Barriendos i ara, enllestida la feina bruta, arriba el moment de creuar les dades amb les quals l’equip de Barriendos ha anat recopilant a Catalunya. I d’extreure’n lectures i conclusions d’utilitat de cara al futur. Com ara que el clima de què gaudia l’àrea pirinenca entre els segles IX i XIII era força càlid, tant que permetia el conreu de vinyes, cereals, oliveres i fruita dolça. “I no estem parlant de tenir una parra perquè faci ombra, sinó d’una producció vinícola que fos suficient per pagar els tributs al bisbe en forma de vi”, argumenta Barriendos, basant-se en les referències documentals que ha estudiat als arxius del bisbat d’Urgell. Tampoc quedava restringit a una àrea petita: la documentació enumera prop de dos-cents municipis productors. Inclosos indrets d’Andorra tan aparentment improbables com Ordino.

VESTIGIS

L’historiador assegura que els vestigis encara són visibles. A la toponímia, per exemple, com és el cas d’Enviny (a prop de Sort) on el mateix Barriendos explica que va tenir oportunitat d’explorar el que ara és una frondosa roureda, situada a 1.300 metres d’altura, sota la qual, no obstant això, s’han conservat les parets de pedra seca aixecades a les terrasses pròpies dels terrenys on es conreen vinyes.
Què va passar, aleshores? El clima va canviar i una miniglaciació, apunta Barriendos, que va començar cap al 1300 i es va allargar fins al 1850, va fer que els conreus mediter­ranis desapareguessin del Pirineu. Així, explica, cap al 1865 o 1870 es van fer proves per introduir el conreu de vinyes però no van donar un resultat positiu.

Les perspectives d’aquí a poc són diferents. El canvi climàtic, ja se sap. “Prevèiem que fos cap a l’any 2300, però els escenaris han canviat i segurament s’avançarà i al 2030 o 2060 el Pirineu ja s’assemblarà a Califòrnia.” Uns models predictius amb els quals, avança Barriendos, ja treballen empreses punteres com la casa Torres. “Regions vitivinícoles de tota la vida, com el Penedès, deixaran de ser-ho o tindran dificultats serioses, perquè a temperatures tan elevades com les previstes sortiran caldos d’una graduació massa alta.” La producció, doncs, haurà de refugiar-se en zones més elevades. Ergo, el Pirineu.

Els reculls de dades d’Ayala i l’equip dirigit per Barriendos tenen com a objectiu establir de manera sistemàtica i a través d’una sèrie temporal contínua com ha evolucionat el clima i quins episodis de fenòmens meteorològics hi ha hagut. Una tasca que fins ara s’havia abordat des d’altres disciplines però no des de la història ni per veure com el clima influeix en aspectes socials i econòmics. Potser mancaven d’interès o potser d’eines per endinsar-se en els arxius històrics.

La possibilitat de creuar dades obre un ventall d’aplicacions extensíssim, en un moment que “necessitem respostes a les incerteses del canvi global”, apunta el científic. Així, per exemple, facilitarà la gestió urbanística: on s’han produït aiguats és probable que se’n reprodueixin, però s’ha de disposar de dades corresponents a períodes de temps molt llargs. També ajuda –en algunes regions d’Alemanya ja ho fan– a perfilar plans d’emergència. O a gestionar els recursos naturals.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: