El Mas Cerdà de Cal Mateu de Santa Llogaia, testimoni mut de la vida de pagès.

7 09 2011

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Núria Boltà per Viure als Pirineus, 19 juliol 2011)

El Museu de Cerdanya es troba a Santa Llogaia (Sainte Léocadie) a la carretera entre La Guingueta d’Ix i Sallagosa. Cal agafar un trencant a mà dreta que travessa un pas a nivell sobre la via del Petit Tren Groc.

L’any 1993, el gran mas cerdà cal Mateu de Santa Llogaia, entre els murs del qual s’havien signat centenars de documents sobre temes d’aspectes legals, polítics i jurídics, va començar una nova singladura. En efecte, el que fou residència i despatx del representant del rei de França, a partir del Tractat dels Pirineus, va ser escollit com a nova seu d’un incipient Museu de Cerdanya per les seves característiques de prototipus del mas cerdà.

Amb el temps, el museu ha anat ampliant la seva oferta. No obstant això, la voluntat dels seus administradors, el consorci format actualment per les comunes de Santa Llogaia, Sallagosa, Estavar, Naüja i Osseja, és la de poder anar condicionant la resta de dependències per a donar cabuda a nous continguts.

L’edifici, del segle XVIII, per ell sol ja representa un patrimoni arquitectònic de vàlua, testimoni mut de la vida a pagès i del que això representava: uns cultius hortícoles determinats per a l’aliment humà, uns conreus agrícoles específics per al bestiar, unes explotacions pecuàries amb espècies adaptades al medi i unes maneres de viure el treball i el lleure, característiques del territori.

Les espècies hortícoles, amb les varietats vegetals pròpies de la zona, han estat recuperades gràcies a un treball de transmissió oral, escoltant la veu dels més vells. La missió del museu és la salvaguarda i prevenció d’aquestes espècies que formen part de la biodiversitat de la Cerdanya.

En aquest sentit, el gruix del contingut que podrem trobar al Museu de Cerdanya fa referència a l’hort i a la natura.

En el terreny adjacent a la casa, els mesos de juliol i agost, quan les plantes i arbres esclaten oferint els seus fruits, es poden contemplar quins han estat els llegums, les hortalisses i les fruites que han constituït la base de l’alimentació de la població cerdana al llarg de segles. El cultiu de la vinya d’alta muntanya també hi és present.

S’ha de ressaltar la sensibilitat que els gestors del museu han mostrat a l’hora de tenir en compte les persones discapacitades facilitant una rampa d’accés, però especialment envers els invidents o afectats de mala visió. L’itinerari a través de l’hort compta amb una calçada de granit dotada de sensors que van guiant l’invident mitjançant el bastó i també ha estat sonoritzat a través d’uns altaveus camuflats entre la vegetació. El visitant va rebent les oportunes explicacions del que té al davant encara que no hi pugui veure. Així mateix, a l’entrada del museu, se’ls facilita un document escrit en braille on, a grans trets, s’ofereix una primera aproximació del contingut i de l’itinerari a seguir.

La visita es completa amb exposicions de llarga durada, normalment bianuals, que es troben a les sales condicionades per a aquest tipus d’exhibicions. Aquestes exposicions solen girar a l’entorn de temes relacionats amb el territori: fotografies de natura, art, patrimoni religiós, cultura popular,…

Puntualment, alguns dies i algunes nits d’estiu se celebren actes, xerrades, festivals de música tradicional o conferències, al jardí del mas.

Una part de l’edifici està ocupat per les oficines i sales de reunió del personal que regenta el museu.

El Museu de Cerdanya està obert entre el 13 de juliol i el 18 de setembre, tots els dies, excepte els dissabtes. L’horari varia en funció del mes:
14 h -19,30 h, del 13 al 31 de juliol .
14 h – 20,30 h, de l’1 al 31 d’agost
14 h – 18,30 h, de l’1 al 18 de setembre
L’entrada costa 3,50 € per persona; 2,50 €/persona si es tracta d’un grup de més de 15.Els menors de 10 anys tenen l’entrada gratuïta. Durant tot l’any, prèvia reserva, s’admeten grups a partir de 8 persones, adults i infants. En principi, les visites es comenten en francès i/o en castellà.

El Museu de Cerdanya es troba a Santa Llogaia (Sainte Léocadie) a la carretera entre La Guingueta d’Ix i Sallagosa. Cal agafar un trencant a mà dreta que travessa un pas a nivell sobre la via del Petit Tren Groc.
Contactes: http://www.museedecerdagne.com . Telèfon 04.68.04.08.05

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: