La Repatriació de Charney, pendent ara de la vídua

5 08 2011

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: A-L. pel Periòdic d’Andorra, 25 juliol 2011)

Se les prometia molt felices l’historiador argentí Claudio Meunier, l’home que va localitzar al cementiri de la Massana les despulles de l’aviador Kenneth Langley Charney, que les va salvar de l’ossari i que va iniciar els tràmits per a la repatriació de l’as. I se les prometia felices perquè, amb tot l’optimisme austral, pretenia enllestir en temps rècord els tràmits burocràtics, recollir el cos, transportar-lo a l’Argentina i enterrar-lo amb tots els honors al cementiri El Recuerdo de Bahía Blanca –la ciutat on es va criar l’aviador– durant el primer trimestre del 2011. I no ha pogut ser: les despulles de Charney continuen de moment al nínxol 209 del Bosc de la Quera.

Reunits els prop d’11.000 euros que costarà la repatriació, el principal escull és ara l’autorització de la vídua del pilot, June Charney, resident a East Sussex (Anglaterra). Segons Meunier, la vídua ja va autoritzar mesos enrere i de forma verbal les gestions, i tota la tramitació depèn ara que faci arribar el poder notarial per traslladar les despulles. Amb aquets document a les mans, l’operació es posarà en marxa de forma automàtica. L’historiador, però, ja no s’atreveix a posar-hi data.


Charney, a la cabina d’un Spitfire, rep la felicitació de Pierre Colstermann Foto: EL PERIÒDIC

En qualsevol cas, cada vegada sembla més pròxim el final feliç per a la fascinant peripècia vital de Charney, heroi de l’aviació aliada a la Segons Guerra Mundial –va participar a les campanyes de Malta i Normandia, i va abatre vuit avions de l’Eix– que es va establir a la Massana a mitjans anys 70 i que hi va morir el 1982. Va ser enterrat al Bosc de la Quera en un nínxol anònim que des del 1988 no pagava el lloguer i que només va poder ser identificat el 2008, gràcies a la perserverança de Meunier i de Michael Leonard. L’estiu del 2010, el comú va identificar el nínxol amb una senzilla làpida –«Aquí va ser enterrat Kenneth Langley Charney, heroi de la Segona Guerra Mundial»– i immediatament després va començar l’Operació Charney. Ara només és qüestió d’una mica de paciència. Després de tres decennis d’espera, no és molt demanar.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: