28 juliol: Conferència “Puigcerdà i Cerdanya, dues trajectòries, una història”.

24 07 2011

(Font: Arxiu Comarcal de Puigcerdà)

L’Arxiu Comarcal de la Cerdanya presenta la conferència “Puigcerdà i la Cerdanya: dues trajectòries, una història (s. XV –XVIII)” a càrrec de l’historiador cerdà MARC CONESA, professor de la Universitat de Montpeller III. Dia 28 de juliol de 2011 a les 20.30 h a la Sala “Sebastià Bosom” de l’ACCE.

La conferència que Marc Conesa oferirà a l’Arxiu està basada en la seva tesi d’història moderna titulada “D’herbe, de terre et de sang: la Cerdanya du XIV au XIX siècle” llegida al novembre de 2010 a la Universitat de Montpeller.

L’objecte d’aquesta recerca és l’anàlisi de les relacions estructurals entre la societat cerdana i l’espai que ocupa en el període comprès entre els segles XIV i XIX. El treball de Marc Conesa pretén anar més enllà de la ja clàssica tesi que vincula les transformacions econòmiques, socials i culturals de la comarca a la frontera que es basteix entre el Tractat dels Pirineus 1659 i el Tractat de Baiona 1868. Conesa proposa una visió molt més àmplia on la frontera política no és l’únic motiu dels canvis i busca altres factors, més antics i més estructurals que concorren a les transformacions de les societats i dels territoris. Per respondre a aquests interrogants, Conesa analitza aspectes com les aliances matrimonials, la fluctuació de la població, les formes d’heretament del patrimoni, les estructures agràries i les formes de propietat. Per a l’elaboració d’aquesta tesi Conesa ha treballat amb profunditat la documentació custodiada a l’Arxiu Comarcal de la Cerdanya: el fons municipal de l’Ajuntament de Puigcerdà, el fons Notarial, la col·lecció de pergamins entre d’altres.

L’Arxiu Comarcal us convida a gaudir de les explicacions de l’historiador cerdà elaborades a partir de l’estudi pacient sobre aquestes fonts insubstituïbles.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: