Recerca de l’Edat del Bronze a la Margineda.

18 07 2011

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Diari d’Andorra, 12 juliol 2011)

Les cultures que es van desenvolupar en l’anomenada edat de bronze a l’àrea pirinenca són encara un trencaclosques per als arqueòlegs.

Unes desconegudes que ho seran una mica menys després que s’hagi estudiat la informació que aportarà el jaciment de la Margineda, on els arqueòlegs iniciaven dilluns una nova campanya d’excavació. Endinsant-se en els fonaments del castell de Sonplosa, una enorme fortalesa militar bastida entre finals del segle XII i la primera meitat del XIII i revelada gràcies a les excavacions que va emprendre Molines Patrimonis, propietària dels terrenys. Tot el jaciment resta pendent que acabin treballs com aquest –o la reconstrucció de sis llars de foc d’origen medieval, que també es farà en aquestes setmanes– perquè sigui finalment visitable.

L’estiu del 2009, mentre s’enllestia la que es preveia darrera excavació a Sonplosa, els arqueòlegs exhumaven abundants materials prehistòrics. Més de 400 fragments d’estris de ceràmica o pedra, com ara un allisador (servia per esmolar pedres o per treballar el cuir) o una mà de molí. Avaluada la situació, els propietaris i Patrimoni Cultural van decidir que valia la pena esgotar la recerca i que els arqueòlegs hi tornessin.

Substrat prehistòric
Així que Gerard Remolins i Pablo Martínez, especialistes en prehistòria que col·laboren amb la unitat de recerca de l’àrea de Patrimoni Immoble, es posaven dilluns mans a l’obra per seguir examinant el substrat prehistòric sobre el qual s’havia assentat la fortalesa medieval. És un petit fons de cabana –tres o quatre metres quadrats segons les pedres que el demarquen i que es pot fàcilment imaginar tancat amb un sostre de branques– que els experts daten entre el 2200 i el 1600 abans de Crist, en l’etapa del bronze inicial. Una habitació potser temporal –o no– i potser coetània –o no– dels jaciments de la zona del Cedre, a Andorra la Vella, on s’han exhumat concentracions de materials similars.

No serà, però, fins que no s’hagin enllestit exàmens com les proves del carboni 14 als materials desenterrats que la datació es pugui afinar. També estan recollint mostres de sediment –restes vegetals, per exemple– que, un cop analitzades, permetran fer una reconstrucció paleoambiental, és a dir, de com era el mitjà natural a les Valls durant la prehistòria.

Acabada la feina in situ, encetaran altres tasques al laboratori. Per exemple, encaixar els fragments ceràmics fins a reconstruir (totalment o parcial) les peces originals. Aleshores podran fer estudis en profunditat sobre les decoracions, la morfologia dels atuells i altres estris. I d’aquesta manera, comparant els resultats amb les tipologies conegudes per aquest període en altres zones, podran omplir buits en el coneixement i aclarir tot aquest “enrenou”, apunta Martínez, que és l’edat de bronze a l’entorn del Pirineu.

Conservació
Al marge dels treballs arqueològics, que s’allargaran durant la setmana vinent, Molines Patrimonis finançarà la restauració de sis llars de foc aparegudes en les campanyes anteriors. Són un conjunt de xemeneies construïdes amb grans blocs de pissarra i granit que presenten graus problemes de conservació: es troben molt alterades per l’acció de les flames quan funcionaven i, tot i que després de trobar-les es van cobrir provisionalment amb capes de geotèxtil, l’exposició a les inclemències del temps les van deteriorar encara més.

altra informació al Periòdic d’Andorra.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: