Publicat el “Corpus de gastronomia catalana”

7 07 2011

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Diari d’Andorra, 3 juliol 2011)

Qui prepara, qui es menja avui en dia, per exemple, un arròs d’esquirol? Doncs era un plat ben típic de la cuina d’antuvi, recorda Carles Flinch, propietari de Can Manel, un dels quatre establiments del país integrats de l’Institut Català de la Cuina i que, per tant, han fet propostes, tant de plats tradicionals de les Valls com de preparacions pròpies de receptes habituals a Catalunya.

El trinxat, per exemple. “És col i patata, però a la Cerdanya li donen un toc i nosaltres, un altre”, apunta Flinch. Aquí, l’acompanyament habitual eren les arengades: lògic en un lloc de muntanya on tot el peix havia d’arribar en salaó. Potser per això hi ha tanta varietat en les formes de cuinar el bacallà, una altra de les aportacions al receptari.

Atès que del que es tracta és de recollir el receptari tradicional, Andorra ha aportat arrossos de muntanya, diversitat de maneres de cuinar el pollastre de corral, o receptes com la crema d’ortigues. Plats, alguns, com l’esmentat arròs d’esquirol, que ja pertanyen més al terreny del record que al de la cuina real. “Han quedat obsolets, perquè, qui s’atreveix avui a caçar-los o, més encara, a tastar un animal que no deixa d’estar entre el conill i la rata silvestre?”, admet Flinch. Però no per això ha de perdre’s el reu rastre i memòria: almenys queden recollits en l’extens treball de l’Institut Català de la Cuina. Quelcom de similar al que passaria amb les anques de granota, més populars en altres temps.

Cuina de frontera

Algunes de les propostes també reflecteixen el fet que Andorra és un país de frontera, que serveix de pont entre Catalunya i França. Així, Jordi Capella, director de l’Art Hotel, un altre dels establiments participants, apunta talls de carn poc habituals al sud dels Pirineus, com l’onglet: peça situada al costat dels ronyons, lletja, però molt gustosa, sobretot quan s’acompanya amb ceba. “Hi ha plats de procedència francesa que estaven molt arrelats a Andorra i a Espanya eren desconeguts; ara hi ha hagut una involució en aquest sentit i mirem més cap al sud”, reflexiona Capella.

Tota aquesta feinada té un objectiu últim a la vista –més aviat, a llarg termini–: aconseguir que la cuina catalana sigui declarada patrimoni de la humanitat. Un desig potser un pèl “pretenciós”, confessa Capella, però “no dic que no, tant de bo la cuina andorrana rebés aquesta consideració, ni que fos agafant-nos a la cua de la catalana, seria fantàstic, perquè la cuina de muntanya és una part important del nostre patrimoni cultural”.
La iniciativa és també saludada per Flinch. “Això està molt bé, la cultura no són tan sols monuments i obres, també està marcada per la gastronomia i la cuina.” I insisteix que hi ha plats avui en dia molt comuns que “potser d’aquí a dos-cents anys desapareixen, perquè la cuina està en evolució constant”. I torna a l’exemple de l’arròs d’esquirol, un plat que ha existit “però que ara no el menjaràs enlloc”. Plats com aquest, del costumari ancestral, quedaran d’alguna manera preservats, encara que ja no es posin als fogons del futur.

Joan Reguant, expresident de l’Icomos a Andorra, va estar al darrere del projecte i tot el treball que va desembocar en la declaració de la dieta mediterrània com a patrimoni immaterial de la humanitat per part de la Unesco. Una feinada que es va iniciar el 2004 i que va acabar feliçment el mes de novembre passat, a Nairobi. En aquest cas, el de la cuina catalana, no està implicat. Però saluda la iniciativa. “És una qüestió d’aproximació, de zoom. Si t’allu­nyes, veus tot el Mediterrani, i si t’apropes, pots veure Sicília o Catalu­nya”. A més a més, en el cas de la dieta, el reconeixement abraça tota una manera de viure, “del paisatge a la taula”, és a dir, des dels sistemes de producció fins al moment que es consumeix. En companyia.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: