Andorra surt del Patronat del MNAC

30 06 2011

Andorra ja no forma part del patronat que gestiona el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). És una decisió que ja va prendre l’executiu socialdemòcrata, segons precisen fonts de l’actual Govern, però que no ha transcendit fins al moment.

Dues raons apuntalen la decisió. La primera, el compliment del que marca la Llei de patrimoni del 2003, que obliga a la recuperació dels béns que es trobin a l’exterior. L’altra, que es vol establir una relació bilateral entre el Govern d’Andorra i el de la Generalitat a l’hora d’establir qualsevol negociació –inclosa, arribat el moment, la reclamació de les peces que custodia el MNAC–, la qual cosa no semblava possible formant part del patronat del museu.

La decisió es fonamenta en el punt 5 de l’article 19 de l’esmentada llei, que determina que “l’Estat ha de dur a terme les accions necessàries per a la recuperació dels béns culturals que hagin sortit il·legalment del territori andorrà i per al retorn dels béns integrants del patrimoni cultural andorrà que es troben a l’exterior”. Aquesta última part és la que sembla haver portat l’anterior ministra de Cultura, Susanna Vela, a prendre la decisió de sortir de l’òrgan rector. Una determinació que no va donar a conèixer públicament. Només en arribar al departament va “ajornar” l’assistència a una de les reunions del patronat i en alguna ocasió es va referir a la necessitat d’iniciar un procés de reflexió sobre el paper i els objectius d’Andorra al si del patronat.


Davallament de Santa Maria de Taüll.

L’entrada al consell directiu del museu s’havia formalitzat l’abril del 2008, una decisió del predecessor de Vela, Juli Minoves, que tancava les portes a una possible reclamació dels conjunts romànics, que van arribar als fons del centre català a principi del segle XX, a través d’unes vendes perfectament legals però que organismes com el Consell Internacional dels Museus (Icomos) o la mateixa Unesco van posar en dubte en el vessant ètic. I va ser el director del centre català d’aquest últim organisme, Agustí Colomines, qui va proposar l’entrada d’Andorra al MNAC per posar fre a un possible conflicte. Que ara podria reobrir-se.

De moment, el que sí que seria possible, segons el cap de romànic del museu, Jordi Camps, és el préstec per a qualsevol exposició temporal. Cap problema, “sempre que se’ns presenti un projecte interessant, amb garanties científiques i de conservació de les peces”. Un préstec perquè el patrimoni andorrà es pogués veure al país.

FRAGMENTS DE SANT ESTEVE AL MAGATZEM DESPRÉS DE LA REMODELACIÓ

Després de sis mesos d’obres, la sala del romànic del MNAC reobria ahir les seves portes al públic, amb nova il·luminació, canvis en alguns suports i un discurs museogràfic que ha exigit la supressió d’un 30 per cent de les peces que s’hi exhibien fins ara. De les andor­ranes, han caigut alguns dels fragments de Sant Esteve d’Andorra la Vella. Els altres conjunts del romànic andorrà que custodia el museu català –l’altar de Sant Romà de Vila i les pintures del mestre de Santa Coloma de Sant Romà de les Bons i Sant Miquel d’Engolasters– mantenen la ubicació.

El criteri aplicat a les peces de Sant Esteve és el mateix que han rebut altres conjunts, explica el cap de la col·lecció d’art romànic del museu, Jordi Camps. “Es tracta de seguir un criteri que pugui treure més partit a cada peça i no d’acumular objectes.” La reordenació, segons va explicar la directora de les col·leccions, Cristina Mendoza, en roda de premsa, obeeix a l’objectiu de racionalitzar el discurs i evitar reiteracions.

Igual que la nova il·luminació dels diferents àmbits, especialment pel que fa als absis, entre els quals el d’Engolasters, l’objectiu final, insisteix, és afavorir la contemplació de cadascun. També amb la incorporació d’innovadores tècniques d’exposició.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: