El Centre d’Interpretació de l’Aigua i el Madriu obrirà les portes al juliol

10 06 2011

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: A.D. pel Diari d’Andorra, 8 juny 2011)

La data definitiva no està fixada, però la cònsol major escaldenca, Montserrat Capdevila, confia que el Centre d’Interpretació de l’Aigua i del Madriu (CIAM) estigui ja en funcionament per la festa major de la parròquia, el 26 de juliol.

De moment, l’equip comunal ha decidit donar a conèixer amb detall quins seran els continguts exactes del nou equipament –amb una inversió total de 2,6 milions d’euros– i com es traslladaran al visitant: una proposta “lúdica” i “vivencial”, segons la va presentar Teresa Marot, de l’empresa Emblemma Espais Audiovisuals, responsable del projecte.
Marot va puntualitzar que no es tractaria ben bé d’un museu, ja que no conservarà cap peça patrimonial, sinó d’un centre d’interpretació, on es traslladarà al visitant quina és la importància dels recursos hídrics per a la par­ròquia. Des de múltiples vessants: com els cursos dels rius han conformat l’orografia o quin ha estat l’aprofitament econòmic que se n’ha fet. L’aigua és el fil conductor de la visita, present tant “visualment”, va recordar –per exemple amb la gran cascada que vessarà per una de les façanes de l’edifici–, com “auditivament”: el brogit del riu és una constant dins i fora del bastiment.
L’espai central del CIAM oferirà al visitant els continguts mitjançant projeccions, accés a pantalles interactives i maquetes, entre altres elements on es desplegarà la informació, disposada de tal manera que sigui el mateix visitant qui decideixi fins a quin grau vol aprofundir en la informació i quin temps l’hi dedica.
El centre, va apuntar Marot, és difícilment comparable a cap altre. Potser hi ha apartats similars, centrats en l’aigua i els seus estats, en museus de ciències, però cap concebut com aquest.
Per a la inauguració, va explicar també Capdevila, el comú compta que els veïns dels immobles que donen al passeig del riu facin millores en les façanes –des de pintar-les a treure elements exteriors com estenedors de roba i antenes–. Unes reformes que coordinarà el comú però que hauran de sufragar els propietaris dels edificis. L’objectiu és que tot millori d’aspecte quan quedi obert al públic el passeig del riu, amb el pont que quedarà il·luminat mitjançant leds, i els sortidors de vapor, d’un metre d’altura.

EL CENTRE D’ART EXHIBEIX LA RIQUESA DE L’ART PRECOLOMBÍ

Més que art precolombí Lluís Gonzálvez, conservador del Museu Egipci de Barcelona, prefereix la denominació d’amerindi, amb moltes menys conno­tacions negatives. Així ho explicava en iniciar el recorregut de presentació de la nova exposició que acull el Centre d’Art d’Escaldes-Engordany (CAEE), amb un centenar de peces procedents del centre barceloní. Una bona part de les quals originalment formaven part de la col·lecció de la ballarina Tórtola Valencia, figura emblemàtica en les primeres dècades del segle passat i que a Escaldes està present a través de les escultures de Viladomat.
El conjunt que s’exhibirà fins al 27 de setembre desplega un conjunt d’escultures realitzades en el període que es remunta entre l’any 5000 abans de Crist i l’arribada de Colom. Peces que aporten una pinzellada sobre les cultures que s’hi van succeir en un lapse de temps molt extens, des de l’olmeca a la nayarit, de la de Jalisco a l’inca. Que a la mostra es materialitzen en forma d’objectes que van ser utilitzats, en la major part, en aixovars i cerimònies funeràries. Així, per exemple, la representació d’una raça molt particular de gos que s’incorporava a les tombes per conduir les ànimes cap al més enllà. I que també era engreixat per servir de menjar ritual. O els elements d’un particular joc de pilota al qual se li suposen també vinculacions de tipus religiós, amb un camp de joc que podria ser una representació de l’Univers. També hi ha espai per a deesses de la fertilitat i ídols diversos, així com per a figures que simplement representen personatges de la vida quotidiana.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: