Exposició Virtual de l’Arxiu Nacional d’Andorra: el testimoni de V. Builles dels pioners de la carretera

30 05 2011

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Diari d’Andorra, 27 maig 2011)

El 13 d’agost del 1911 dos cotxes feien, per primera vegada, entrada al Principat. Que es tingui constància. Pel Pas de la Casa i cap a Soldeu, on s’acabava la car­retera. De la fita en va deixar testimoni el fotògraf V. Builles.

Com de tants altres esdeveniments relacionats amb aquell temps en què el país començava a dotar-se d’una xarxa viària. Les imatges formaran part, a partir del dia 31 vinent, de la pròxima exposició virtual que exhibirà la pàgina web de l’Arxiu Nacional d’Andorra (ANA), dipositari del fons.

Els viatgers arribaven per la carretera d’Acs-dels-Tèrmes, construïda els tres estius precedents, a un Soldeu que aleshores a penes tenia quatre cases i on van generar una enorme expectació. Va ser aquesta la primera via habilitada per a vehicles que es va traçar entre Principat i l’exterior, abans de la que lligava la Seu i Andorra la Vella, que es va fer el 1913.


El fons d’imatges captades pel fotògraf francès reflecteix com es van transformar les vies de comunicació al país, des dels primers traçats fins a l’acabament dels treballs que van executar els equips d’enginyers i treballadors de Fhasa.

Builles, de qui l’ANA va incorporar una col·lecció de 203 negatius fets entre el 1910 i el 1937, és encara avui en dia un personatge misteriós. Els responsables de documentar tot aquest fons i el seu autor amb prou feines tenen informació al voltant de la vida que menava un home –hipotèticament– originari del poble de Seta, al departament de l’Erau, al Llenguadoc-Rosselló. Després es va instal·lar a Acs-dels-Tèrmes, on exercia com a marxant de vi. La fotografia era la seva afició. Que va practicar entre el 1900 i el 1937. Al Principat hi va estar en actiu des del 1911, quan va arribar a Soldeu amb el primer cotxe que va travessar el Port d’Envalira, i el 1937: les darreres imatges que va prendre recollien els aiguats que va patir aquell any Encamp.

Editor
Al marge de l’activitat com a fotògraf, es va convertir en editor de postals, a partir de les imatges que captava amb la seva càmera, sobretot dels Pirineus. Però les signava Photographie Axèenne edit., sense fer constar el seu nom. A Andorra, no obstant això, qui li fa d’editor és l’hotel Pla, d’Escaldes-Engordany. Així que apareixen signades Cl. Photo Axèenne. Edit. Hotel Pla Les Escaldes. S’imprimeixen a Tolosa, a l’empresa d’H. Basuyau.

Aquest anonimat va provocar que passés desapercebut fins al moment: han estat els tècnics de l’àrea de fotografia de l’ANA, de la qual és responsable Isidre Escorihuela, qui han trobat tot el seguit de coincidències que identifiquen Builles amb l’autor de les postals editades per l’Hotel Pla. Han pogut posar així nom a l’autor d’un gran nom d’exemplars, que conserven al fons Henri Parisel, un important col·leccionista de postals francès.

El fons Builles es va integrar al fons de l’ANA el passat mes de novembre.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: