Un documental mostra “els tresors summergits” del Pirineu.

16 05 2011

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Viure als Pirineus, 12 maig 2011)

Caixafòrum Lleida estrenarà el pròxim divendres 20 de maig un documental que mostra els estudis espeleològics que s’han dut a terme durant tres anys al Pirineu . ‘Els Rastres del Tethys’, de 30 minuts de durada, està realitzat i produït per Josep Maria Castellví i mostra els “tresors submergits” sota la muntanya de la Santa Fe, situada a cavall entre l’Alt Urgell i els Pallars. Per Laura Cortés.
El documental s’ha presentat a la Diputació de Lleida.

Fa 170 milions d’anys aquestes comarques formaven part de l’antic mar de Tethys, però en fa 30 milions que són terra ferma i sota elles hi circula silenciosament l’aigua que brolla a 750 metres d’altitud pe la Font de Bordonera. El projecte de descoberta espeleològica fa un seguiment de com es va formar aquest escenari. El documental, que s’ha presentat aquest dijous a la Diputació de Lleida, pren com a punt de sortida l’exploració espeleològica del sistema inundat de la Font de Bordonera, a la serra de Santa Fe, entre Organyà i Coll de Nargó (Alt Urgell) i s’endinsa sota terra per conèixer els mecanismes de circulació de l’aigua fins que troba el camí cap a la superfície. El projecte té el suport del Patronat de Turisme i la Xarxa de televisions locals de Catalunya.

El president de la Diputació, Jaume Gilabert, ha destacat durant la presentació que es tracta d’un documental inèdit que mostra un dels “tresors submergits” de les Terres de Lleida i posa en valor un dels atractius turístics del Pirineu, a través de l’espeleologia subaquàtica.

El productor i realitzador Josep Maria Castellví, per la seva banda, ha destacat que el documental és fruit del treball d’un ampli equip d’especialistes que es va inic iniciar l’any 2008 i que el projecte d’exploració ha recorregut, fins ara, més de 500 metres de galeries inundades i ha assolit més de seixanta metres de profunditat. El documental s’estrenarà el dia 20 de maig a les vuit del vespre al CaixaFòrum de Lleida. A més, està previst que s’inscrigui en més de 21 festivals internacionals, ja que a més del català, s’ha editat en castellà i anglès.

Josep Maria Castellví és llicenciat en Prehistòria i Història antiga, ha treballat d’operador de càmera subaquàtica al programa de TVE ‘Al Filo de lo Imposible’ i ha participat en nombroses expedicions d’escafandrisme extrem, espeleologia subaquàtica i exploració en general arreu del món. A més, ha publicat diversos llibres relacionats amb l’arqueologia submarina i ha estat guardonat amb 21 premis en festivals internacionals de cinema documental.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: