RECERCAT a Escaldes

16 05 2011

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Diari d’Andorra, 15 maig 2011)

La cultura i la recerca local dels territoris catalans tenen una cita a Escaldes. Des d’ahir. Més d’un centenar d’entitats dedicades a la recerca mostren tota la força de la seva activitat a la setena edició del Recercat.

El certamen s’emmarca en la Capitalitat de la Cultura Catalana. L’objectiu fonamental de les organitzacions de l’àmbit català que exposen la seva feina és demostrar que “la recerca no només es fa a les universitats”, segons que va remarcar després de la inauguració de la jornada la presidenta de la Societat Andorrana de Ciències (SAC), Àngels Mach. La mostra encara es pot visitar durant tot el dia d’avui a la vela situada a la plaça Coprínceps que acull l’exposició de totes les publicacions i materials de difusió dels centres de recerca de les terres catalanes.

La directora de l’Institut Ramon Muntaner, Maria Carme Jiménez, responsable de l’organització del Recercat, va explicar ahir que és una mostra pensada per donar a conèixer què estan fent els centres i també vol ser un espai de trobada i d’interrelació entre les diferents entitats. També va destacar que, malgrat celebrar-se a Andorra, enguany ha estat l’edició amb més participació, amb un total de 105 entitats. El president del comitè de treball de la Capital de la Cultura Catalana 2011, Pere Moles, va valorar molt positivament que la capitalitat doni la possibilitat d’acollir activitats itinerants com és el Recercat, ja que fa venir gent de fora, cosa que, en un moment fluix turísticament parlant, “ajuda a omplir els hotels i a fer viure una mica el país”. Mach, al seu torn, va assegurar que un certamen com aquest mostra que el Principat “no és només compres i esquí”. Des d’Escaldes-Engordany es vol impulsar que una de les activitats que posaran en marxa, com és el primer campionat internacional de botifarra que està previst que se celebri el 28 de maig, també pugui ser itinerant i tenir continuïtat a cada capital de la Cultura Catalana a partir d’ara.

El programa d’activitats, que inclou exposicions i taules rodones, ha estat elaborat en col·laboració amb les entitats d’Andorra, i s’ha volgut centrar en el món agrari i l’energia hidroelèctrica. Precisament, el director general de FEDA, Albert Moles, que va participar en una de les taules rodones d’ahir, va parlar sobre la història de l’energia a Andorra i sobre els reptes que calen per ser sostenibles. En aquest sentit, Moles creu que cal diversificar les fonts d’energia, i és per això que, un cop hi hagi disponibilitat pressupostària, es tiraran endavant els projectes de cogeneració, d’energia eòlica al pic del Maià, i d’instal·lació de plaques fotovoltaiques. El director de FEDA ha assegurat que l’energia que serà rendible més a curt termini és la solar.

L’ARXIVER BENIGNE MARQUÈS, PREMIAT

Aquest dissabte també s’han lliurat els Premis Recercat, que enguany han premiat l’arxiver capitular del Bisbat d’Urgell, Benigne Marquès, i el Patronat d’estudis històrics d’Olot com a centre més actiu. La presidenta de la SAC, Àngels Mach, ha destacat la importància de premiar aquest centre, un dels més antics del Pirineu, ja que és important que es reconeguin les entitats dels territoris amb menys demografia on és més difícil trobar persones disposades a participar-hi.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: