Història en moviment a Canillo.

16 05 2011

NOTÍCIA DE PREMSA (Font:Diari d’Andorra, 16 maig 2011)

L’arxiu comunal de Canillo acaba de rebre una part de les imatges que Torres va filmar al llarg de les dècades del seixanta al vuitanta i que ofereix filmacions úniques d’esdeveniments com la col·locació de la primera pedra d’AINA (el 30 de setembre del 1979) o visites oficials i sessions del comú que no haguessin pogut ser registrades de no ser per la condició de conseller de qui agafava la càmera.

Les pel·lícules, una sèrie de cintes en Super 8 de curta durada –els cinc o sis minuts de les bobines Kodak que utilitzava–, recullen també festes populars i són testimoni de competicions esportives i fets quotidians, com alguna gran nevada.


un jove JOsep Casas sobre una Bultaco

Quin és el seu valor? “La riquesa de la imatge en moviment, perquè d’aquests esdeveniments teníem fotografies, però el film aporta més dades, així que el seu valor informatiu és més gran”, respon l’arxiver canillenc, Domènec Bascompte. Un altre dels valors afegits el marca el fet que els enregistraments els hagi fet un particular, amb presència en llocs on els professionals (Alsina, Burgués Martisella o Peig, que operaven a l’època) no accedien. Com és el cas de les activitats del consell del comú: en una època que no hi havia televisions i premsa que ho cobrís, Torres es convertia en improvisat reporter, recollint les entrades i sortides dels consellers –abillats amb la tradicional corbata negra– o el moment que ocupaven els seus seients, disposats a iniciar la sessió.

I com és que es va imposar aquesta tasca? “Doncs simplement ho vaig proposar, i tothom content”, explica Torres. “Si hagués estat un de fora [del comú] no li ho haguessin permès”, hi afegeix.
La condició de conseller també va permetre al periodista casual recollir en imatges altres esdeveniments polítics, com la visita del delegat permanent del cap d’Estat francès a l’època, Jean Keller. Era l’any 1980 i Antoni Casal Mandicó exercia com a cònsol major.

Algunes de les imatges són inèdites i úniques, com l’esmentada col·locació de la primera pedra d’Aina, amb l’arribada del bisbe Joan Martí Alanis i resta d’autoritats. També va filmar la resta de la festa, amb els assistents. Igualque la que va tenir lloc un temps després, el juny del 1982, quan la casa de colònies va quedar inaugurada.

De totes maneres, el gruix de les pel·lícules reflecteix aspectes quotidians, la “part costumista”, que en diu Bascompte. Curiositats com la gran nevada, cap a l’any 1969 o 1970: de la data, Torres no se’n recorda amb precisió, però sí de que va ser “la més grossa que he vist mai”. En alguna imatge, cedeix la càmera a un acompanyant i se’l veu amb la neu fins a les aixelles. En alguna altra, la seva perícia arriba a nar filmant les muntanyes de neu a banda i banda de la carretera mentre condueix.

També va filmar aventures alienes, com la protagonitzada per un jove Joan Casas mirant de creuar un riu cabalós a llom d’una Bultaco. L’aigua, és clar, guanya la partida.

ES DIFONDRAN A LES SESSIONS “CANILLO ARA FA TEMPS”

L’arxiu anirà difonent aquest fons filmogràfic a través de les projeccions Canillo ara fa temps, la propera de les quals està programada per al proper dia 26, al Palau de Gel, com les precedents. I la següent, a la tardor. El visionat públic donarà l’oportunitat, de pas, d’acabar de completar la documentació que ha d’acompanyar les imatges: noms de les persones que hi apareixen, llocs i situacions, gràcies a la memòria dels canillencs. Justament ha estat la programació d’aquestes projeccions el que ha anat animant a fer cessions a particulars que, com Torres, conserven fons documentals d’un valor considerable. Molt sovint sense adonar-se de l’interès que representen.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: