Recuperen al Montsec la cabra catalana

3 05 2011

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Viure als Pirineus, 27 abril 2011)

Es tracta de la coneguda com a cabra catalana, una raça autòctona i ancestral que havia estat estesa de forma àmplia a les comarques de Lleida fins a mitjan del segle XX. Després d’adquirir un ramat de 22 exemplars, Slow Food vol mantenir i garantir la continuïtat d’aquesta espècie. Per això, properament presentaran una iniciativa per tal d’apadrinar una d’aquestes cabres amb la finalitat de percebre en el futur els seus productes derivats com el formatge. La cabra catalana que s’havia donat per extingida per la comunitat científica al 2005 encara és present a les comarques de Lleida. Així ho ha aconseguit confirmar Slow Food Terres de Lleida després de contactar amb un pastor de Sant Salvador de Toló, que ha conservat un ramat d’aquesta espècie durant anys. Es tracta d’en Ton Pellisser, que explica que ha mantingut el ramat de la seva família fins a l’actualitat i mai ha barrejat espècies, de manera que ha aconseguit garantir al cent per cent aquesta varietat de cabra.

En total, en Ton conservava a la seva explotació del Pallars Jussà una quarantena d’exemplars d’aquesta cabra i Slow Food n’ha adquirit 22 per iniciar un projecte de conservació i reproducció de l’espècie. A principis d’abril, membres de l’associació i el pastor que ara es farà càrrec d’aquests caps de bestiar es van desplaçar a Sant Salvador de Toló per iniciar el trasllat de les cabres a un estable situat a Vilanova de Meià (Noguera). Tal com explica el membre de Slow Food, Gerard Batalla, ”a partir d’ara comença una fase molt delicada” per tal que els animals s’adaptin a les noves condicions de la granja, ja que fins ara havia estat una cabra bàsicament de pastura. Després de l’adaptació està previst iniciar un procés de cria i selecció per tal de garantir la viabilitat d’aquesta raça en el futur.

Això no obstant, Batalla remarca que volen seleccionar sempre les millors cabres per estudiar quines són les propietats de la seva llet i també les seves aptituds de gestió forestal de la zona del Montsec. De fet, en aquesta serralada és on Slow Food creu que s’ha quedat ”reclosa” la cabra catalana, però antigament l’espècie era present des de la Val d’Aran fins a la Plana de Lleida i també en algunes comarques de la demarcació de Barcelona.

Quan es va donar per extingida la cabra catalana no se li havia fet mai cap prova d’ADN, ja que no es té constància de la seva presència des de mitjan del segle XX. Per això, no s’ha pogut confirmar per aquesta via científica que el ramat de Sant Salvador de Toló sigui de la mateixa espècie. De totes formes, s’està convençut que és la mateixa espècie perquè s’ha comprovat a través de la bibliografia que narra les característiques d’aquesta cabra i també gràcies a les fotos que es
conserven del passat. La cabra catalana és molt rústica, de grans dimensions i compta amb un braguer curt. Té la cornamenta mirant cap al darrera i les orelles caigudes.

El projecte de recuperació de la cabra catalana compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministeri de Medi Ambient, però per poder-lo tirar endavant els seus impulsors han previst engegar una campanya d’apadrinament dels exemplars per aconseguir més finançament. La idea és que les persones que vulguin apadrinar una cabra catalana puguin començar a gaudir al cap d’un any dels seus productes com el formatge. Tot plegat es presentarà en el marc d’unes jornades que tindran lloc el proper dia 30 d’abril a Vilanova de Meià, on després d’unes ponències que giraran al voltant de l’espècie es farà una visita al corral on hi ha el ramat.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: