Més de 1000 peces de cases de pagès al “Museu de la Pagesia” de Llívia

3 05 2011

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Núria Boltà per Viure als Pirineus, 3 maig 2011)

Després d’uns anys de feina silenciosa, dedicats a comprar i adquirir eines, atuells i estris de tota mena en nombroses cases de pagès de la comarca, una jove llivienca els ha restaurat i condicionat amb cura i perseverança per a oferir a tots aquells i aquelles que vulguin apropar-se al món de la pagesia, la possibilitat d’entrar al nou museu instal·lat a Llívia.

Aquest espai, passa a engrandir el nombre d’establiments d’iniciativa privada que, conjuntament amb els de titularitat municipal i comarcal, ens acosten a un món que es perdria en el record si no fos per iniciatives com aquesta que ens ajuden a recuperar la memòria històrica d’elements estretament lligats a la identitat cultural i vital de la comarca.

El fons del museu compta amb més de 1.000 peces, la majoria exposades curosament en els 380 m2 de superfície disponible. Totes elles són autèntiques i provinents de cases de pagès de la Cerdanya. Les peces més grans s’han situat a la planta baixa i les més petites, a l’altell, algunes de les quals s’exposen en taules i vitrines.

Hi trobarem una assortida col·lecció de carros de diferents models i èpoques, una antiga màquina de batre de tracció animal, molins de ventar blat, raspalls, forques, brabants, arades,… totes les eines necessàries per a la matança del porc, nombrosos atuells de les cuines de pagès, etc,..amb algunes escenes recreades en el seu context.

L’obertura està prevista per al mes d’abril d’enguany, sense poder-ne precisar, de moment, la data exacta. A mesura que es vagin veient les necessitats en funció de l’acollida que tingui el museu, la disposició dels elements exposats s’anirà adequant a la demanda, sempre amb la intenció de millorar i optimitzar el binomi espai-públic.

Sens dubte els grans beneficiats d’aquest nou espai han de ser els escolars de la Cerdanya i de les comarques veïnes que hi podran veure materialitzades aquelles “coses” de les quals alguns n’han sentit a parlar però que, per sort o per desgràcia, ja no formen part del paisatge del seu dia a dia.

De moment, restarà obert els caps de setmana i festius, en horari que oportunament es fixarà. Si es vol visitar en dies feiners, les escoles o grups de persones cal que truquin al mòbil 616 98 29 09 o fer-ho, més endavant, a través de la pàgina web del museu (encara en fase de construcció). El museu compta amb lavabos i el projecte d’un ascensor d’accés a l’altell per a persones amb problemes de mobilitat.

MUSEU DE LA PAGESIA. Avinguda dels Països Catalans, 26, naus 16-17. LLÍVIA
(polígon industrial de la carretera de Llívia a Estavar, enfront el Parc de Bombers)

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: