El web Memograf.cat publica imatges inèdites de Plandolit.

14 04 2011
NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Diari d’Andorra, 6 abril 2011)
Guillem de Plandolit (1872-1932) captava amb la seva càmera de fotògraf aficionat tot allò que l’interessava, que li cridava l’atenció, amb una voracitat que testimonien els ben nodrits fons existents.
Uns fons que encara haurien pogut ser més ingents de no ser per la manca de cura amb què van ser tractats de vegades, per desconeixement del valor que atresoraven.
Així és com van arribar a les mans de Miquel Planella, veí de la Seu aficionat a la fotografia i que al seu cercle de relacions compta amb els hereus de Plandolit. “Quan van morir la dona i la cunyada, es va llogar una persona per llençar tot el que hi havia al pis i allà hi van anar un munt de plaques de vidre”. Per sort, però, ell va poder rescatar una part del fons. “Unes set-centes”, calcula.
Una part ja es va poder veure, a la mostra La memòria revelada, muntada el 2007. Però encara n’hi ha moltes d’inèdites. Que deixaran de ser-ho a mesura que comencin a desplegar-se a la web Memograf.cat, que Planella ha posat en marxa amb el suport tècnic de Xavier Martínez. Un altre apassionat de la fotografia que  s’està fent càrrec de la dura tasca de restaurar les imatges, que quan es positiven deixen a la vista les destrosses que ha provocat el temps. Feina per a anys.
A la web les històriques imatges estan a l’abast de tothom, per a qualsevol ús que no impliqui treure’n un partit econòmic. “Per què les he de tenir tancades? Això em sembla egoista.”
La col·lecció que es va començant a mostrar inclou les obres de les quals Planella té els drets de difusió, però també d’altres fons que li han atorgat el permís, com les col·leccions de Foto Nuri i Gallart. Queden així a disposició de tothom imatges preses en l’ampli període que hi ha entre el 1900 i el 1930. Instantànies que recorden l’Andorra de les primeres dècades del segle passat, els esdeveniments que es vivien a la Seu i les persones que els protagonitzaven. I que són prova de la intensa activitat viatgera i la curiositat infinita de l’incansable fotògraf.
Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: