Arqueòlegs internacionals estudien diverses restes lítiques i òssies de jaciments andorrans

29 03 2011

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: El Periòdic d’Andorra, 25 març 2011)

Investigadors internacionals estudien part del fons arqueològic d’Andorra, segons va informar ahir el Govern. Arqueòlegs del Centre Nacional de Recerca Científica de Tolosa de Llenguadoc (CNRS) i del Consell Superior d’Espanya d’Investigacions Científiques (CSIC) col·laboren amb l’Àrea de Protecció del Patrimoni Immoble i Etnològic del Departament de Patrimoni Cultural en l’estudi dels jaciments arqueològics del Neolític de Juberri i de la Balma de la Margineda.

Després de les troballes arqueològiques dels jaciments del Carrer Llinàs i del Camp del Colomer a Juberri, la Unitat de recerca històrica de l’Àrea de protecció del patrimoni immoble i etnològic està revisant les restes del jaciment de la Feixa del Moro. Aquests jaciments esbossen una ocupació entre el neolític antic (6.100 a 4.500 cal ANE) i el mig (4.500 a 3.000 cal ANE) que, segons els experts, resulten «de gran interès per comprendre l’ocupació humana a Andorra, i per extensió al Pirineu, durant aquest període cronològic», tal com informa l’ANA.

Amb aquest objectiu s’ha contactat a l’arqueòleg Jean Vaquer, director de recerca del CNRS i expert en el període Neolític, per tal que estudiï les destrals de pedra polida de tots tres jaciments, que suposen un conjunt d’uns cinquanta individus, així com les restes de talla, que demostren l’existència de la seva elaboració en aquesta zona. L’estudi permetrà conèixer un seguit d’aspectes tecnològics, com ara les matèries primeres emprades o la cadena operativa, alhora que ajudarà a entendre el desenvolupament de les comunitats humanes neolítiques en relació amb el medi i les xarxes d’intercanvi a nivell regional.

Així mateix, un equip d’arqueòlegs de la Institució Milà i Fontanals, delegació a Catalunya del CSIC, encapçalat pel doctor Juan Francisco Gibaja Bao, portarà a terme un estudi sobre materials lítics i ossis d’aquests mateixos jaciments, així com de la Balma de la Margineda. El treball forma part de dos projectes que aquest equip està fent sobre la transició de les societats caçadores-recol·lectores a les primeres comunitats agrícoles i ramaderes, i sobre l’explotació dels recursos lítics a la Península Ibèrica.

Les dades dels dos jaciments andorrans resulten de gran importància, segons destaca el Govern, ja que, d’una banda, la Balma de la Margineda presenta una seqüència d’ocupació entre el Mesolític i el Neolític Antic, mentre que la Feixa del Moro, amb una cronologia entre el Neolític Antic i Mig, disposa d’elements elaborats amb matèries primeres foranes a les valls andorranes.

 

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: