Les obres de l’Arxiu Nacional d’Andorra a la Massana començaran al 2013.

23 03 2011

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Diari d’Andorra, 23 març 2011)

La nova seu de l’Arxiu Nacional és un projecte “inajornable” amb el qual no s’hauria de fer “demagògia política”. Així ho va manifestar ahir la ministra de Cultura en funcions, Susanna Vela, després de signar amb el cònsol major de la Massana, Josep Maria Camp, l’acord que garanteix la cessió dels terrenys on s’haurà d’edificar l’equipament.

La construcció, va estimar, començarà el 2013, mentre que durant l’any vinent es durà a terme el concurs internacional per seleccionar l’arquitecte que el dissenyi, una fase del projecte pressupostada en 300.000 euros. Ho deixen per al 2012 “perquè no hi ha partida” per fer-ho abans, si no “ja estaria fet”.
Vela va recordar que l’Arxiu –que ella va dirigir– funciona ja fa temps “en instal·lacions precàries i obsoletes”, situades en un “emplaçament no adequat” i amb un espai “clarament insuficient”: només custodia un 40 per cent de la documentació històrica “i ja representa que està al 110 per cent de la seva capacitat”. L’actual seu, va recordar, ha viscut “set episodis de filtracions d’aigua” i diverses inundacions de diferent gravetat. Raons totes elles que la fan considerar “inajornable dignificar l’Arxiu, que és la casa de la nostra memòria”.
Vela va acusar el cap de llista de Demòcrates per Andorra (DA), Antoni Martí, de fer “demagògia electoralista” amb un tema amb el qual “esperar més seria un acte d’irresponsabilitat”. El projecte, va dir, és una “carrera de fons” en el qual es treballa des de fa deu anys.

“Ara no em toca”
El cònsol major de la Massana, Josep Maria Camps, va terciar a preguntes dels periodistes apuntant que “jo sí que no faig política, perquè ara no em toca”; la seva tasca actual, va assegurar, és “defensar els interessos de la par­ròquia” i els convenis els signa “amb el Govern i no amb partits polítics”. Raó per la qual, va afegir-hi, “m’abstindré de declaracions per polititzar un tema que ja bastant s’ha polititzat”.
Camp, que prèviament durant el matí havia signat un acord similar amb representants de les quatre famílies propietàries de la parcel·la –Casa Palanques, Casa Teixidó, Casa Giberga i Casa Sastre–, va qualificar les signatures d’ahir com un “pas endavant important” que permetrà el desenvolupament urbanístic de la Massana i d’un conjunt d’infraestructures culturals. I va subratllar la “bona entesa” en el procés entre el Govern, el comú i els propietaris.
El tràmit de cessió clourà quan es faci mitjançant acta notarial. Abans, però, s’ha d’enllestir el pla parcial.
Camp va recordar que el comú sempre “ha mostrat la seva predisposició a col·laborar amb el Govern: només cal veure que és la tercera parcel·la i el segon conveni de cessió” que es realitza.

UN ACTE ‘ENTRANYABLE’ I ‘HISTÒRIC’, AMB LES QUATRE FAMÍLIES PROPIETÀRIES

El comú de la Massana va ser seu d’un acte que el cònsol major va qualificar d’“entranyable” i “històric”, protagonitzat per representants de les quatre famílies propietàries dels terrenys que formen part de la unitat d’actuació on s’aixecarà la futura seu de l’Arxiu Nacional. Camp va destacar la presència de persones de diferents generacions i l’acord existent en tot el procés entre tots els implicats per aconseguir “un objectiu comú”.
També els propietaris van mostrar la seva satisfacció. Com apuntava Lluís Moné, de Casa Palanques, “és una aportació important a la parròquia, que es desenvolupa cap a aquell costat”, i per això “crec que hem fet un gran bé, tant per a la gent que habita actualment a la Massana com per a generacions futures, que ens ho agrairan”. A més a més, apuntava, “serà el barri més bonic.
Guillem Areny, de Casa Teixidó, incidia en la mateixa percepció i Jordi Font, de casa Giberga, hi afegia que entenia que “hi ha hagut una voluntat forta” tant del Govern com del comú.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: