El Parc Natural de l’Alt Pirineu rep més de 140.000 visitants.

21 02 2011

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Viure als Pirineus, 17 febrer 2011)

El Parc Natural de l’Alt Pirineu del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural va rebre més de 140.000 visitants durant la segona meitat de 2010. Aquesta és la xifra que es desprèn d’un estudi detallat que s’ha fet per primera vegada al Parc i que combina el mostreig dels diferents accessos a la zona i les enquestes a les persones visitants.

En el marc de la planificació i la gestió de l’ús públic dels espais naturals, és de fonamental importància aprofundir en la caracterització de l’oferta i la demanda recreativa, esportiva i turística. La gran extensió del Parc Natural (el més gran de Catalunya), els nombrosos accessos al territori del Parc i els recursos humans disponibles fan que actualment aquest espai no disposi de prou dades sobre els seus visitants. Per millorar aquest aspecte, l’any 2010 el Parc Natural de l’Alt Pirineu va encarregar un estudi de detall amb una doble finalitat: obtenir una primera estimació de l’afluència real de visitants al Parc i de les seves característiques i satisfacció, i establir una metodologia que es pugui replicar d’any en any per obtenir estimacions anuals del nombre de visitants del Parc.

Aquest treball ofereix els resultats obtinguts en l’estudi de l’afluència i la freqüentació al Parc Natural de l’Alt Pirineu, i també la caracterització dels seus visitants – practicants durant el segon semestre de 2010. Per a l’elaboració d’aquest estudi, es van utilitzar dues eines metodològiques clarament diferenciades: en primer lloc, una Fitxa d’estimació d’afluències i usos que s’ha aplicat en 16 dels més de 50 accessos amb què compta el Parc; i, en segon lloc, una Enquesta de motivacions, usos i preferències que han respost 1.071 visitants al llarg de 84 jornades de mostreig. L’estimació de dades del primer semestre de l’any es farà durant l’any 2011 per poder avaluar un cicle anual complet.

Entre els principals resultats obtinguts en la realització d’aquest estudi, cal remarcar la detecció d’una afluència semestral (juliol-desembre de 2010) de 140.510 visitants, concentrats sobretot al mes d’agost (gairebé 50.000 visitants). Els indrets més freqüentats, per ordre de visitants estimats, han estat la vall de Bonabé (Alt Àneu), Sant Joan de l’Erm (Alt Urgell), les valls d’Àreu i de Tor (vall Ferrera) i les valls de Tavascan i Lladorre (vall de Cardós).

El perfil genèric del visitant que s’ha obtingut, força previsible, es caracteritza per: ser home (67%), tenir entre 32 i 51 anys (56%), residir habitualment a la província de Barcelona (57%) i visitar el Parc en parella o família (66%), amb un valor mitjà de 3,74 visitants/grup; els usuaris visiten el Parc per primera vegada (38%) en vehicle particular (83%); en aquest sentit, les segones residències (15%), els càmpings (15%) i els hotels (17%) són els tipus d’allotjament més utilitzats, i l’excursionisme (30% caminada de més d’una hora de durada) és l’activitat físicoesportiva més practicada durant la visita a la zona. En aquest sentit, també destaquen les dades obtingues en relació amb la durada mitjana de la visita a la zona i al Parc pròpiament dit, que supera els 4 dies i 7 hores, respectivament. El grau de satisfacció sobre l’oferta turística del Parc és correcte o molt correcte en la majoria dels visitants.

Durant l’anualitat de 2011, es preveu completar aquest estudi, que serà de gran utilitat tant per mesurar l’impacte real del Parc Natural sobre l’economia local com per millorar la gestió d’aquest espai protegit segons les necessitats que s’hi detectin.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: