Toc d’atenció de l’Associació Lo Riu Roig per l’estat de conservació de les esglésies de Ribera d’Urgellet.

8 02 2011

NOTÍCIA DE PREMSA (Font: Ràdio Seu, 4 febrer 2011)

El ple del Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha acordat recentment declarar bé cultural d’interès local (BCIL) l’església de Sant Genís de Torà de Tost, arran d’una sol•licitud presentada per l’associació de Ribera d’Urgellet Lo Riu Roig. L’entitat ha expressat en un comunicat de premsa la seva satisfacció per aquest pas administratiu, però també ha volgut deixar palesa la seva preocupació “per l’estat de conservació en què es troba aquest monument i d’altres del municipi”. Lo Riu Roig lamenta que, malgrat que bona part de les esglésies de Ribera d’Urgellet tenen el reconeixement de BCIL, “no s’hi pot treballar per assegurar-ne la integritat”.

Sant Genís de Tost és una construcció romànica situada entre Tost i Torà de Tost, al marge dret del riu de Tost. No hi ha documents concrets d’aquesta església, que apareix citada en l’acta de consagració de Sant Martí de Tost (1040) com a límit d’un alou cedit a Sant Martí. Consta d’una sola nau coberta amb volta de canó apuntada i capçada a llevant amb un absis semicircular que s’obre a la nau per un doble plec que forma la degradació, segons la descripció que se’n fa en l’informe tècnic elaborat pel Consell, en el qual també s’indica que l’edifici “es pot adscriure perfectament a les formes rurals de l’arquitectura del segle XII, potser en un moment ja avançat del segle”.

Altres característiques que es detallen en l’informe són la porta en arc adovellat, les restes de tres pilars que haurien constituït un porxo i, damunt la porta, un carreu amb la data de 1768, any en què probablement es va fer una modificació al temple. Cap als anys 50 i 60 del segle passat l’església hauria servit de refugi als contrabandistes i el seu interior es troba en mal estat.

Anuncis

Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: